The Simpsons yine haklı çıktı: O uydu gerçek oldu

The Simpsons yine haklı çıktı: O uydu gerçek oldu

The Simpsons’ın kehanetleri bir kez daha gerçek oldu. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş ışığını engelleyerek insan yapımı bir güneş tutulması yaratacak uyduyu hayata geçirdi.

Geleceği tahmin etme gibi bir özelliği olduğu iddia edilen dizi bunu yine başardı. Bilim insanları tıpkı Bay Burns'ün yaptığı gibi güneşi engellemek için bir uzay gemisi inşa etti. Ancak bu maddi kazanç için yapılmadı.

18b.jpg

DİZİDEN GERÇEĞE: İNSAN YAPIMI GÜNEŞ TUTULMASI

Avrupa Uzay Ajansı, insan yapımı bir güneş tutulması yaratmak için yıldızımızdan gelen ışığı engelleyecek bir uydu inşa etti. Ancak bu uydu çizgi filmde olduğu gibi maddi kazanç için değil, gökbilimcilerin güneşi incelemelerine yardımcı olmak için yapıldı.

HİNDİSTAN'DAN FIRLATILACAK

Proba-3 olarak adlandırılan aracın bugün Hindistan'ın Sriharikota kentindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden PSLV-XL roketiyle fırlatılması planlanıyor.

Proba-3'ün 'Occulter' uzay aracı, Güneş'in kızgın diskini bloke ederek, Güneş'in ana yıldızından bir milyon kat daha sönük olan çevresindeki soluk atmosferinin ya da 'korona'sının görüntülerini açmak için karasal bir tam güneş tutulmasını taklit edecek.

Proba-3'ün ikinci 'Coronagraph' uzay aracı, Güneş koronasını gözlemleyecek optik cihaza ev sahipliği yapıyor.

18a.jpg

GÜNEŞE DAHA YAKIN

Dünya'da tam güneş tutulmaları ortalama 18 ayda bir gerçekleşir ve sadece birkaç dakika sürer. Güneş bilimcileri bu tutulmalardan faydalanabilmek için dünyanın dört bir yanına seyahat etmek zorundadır.

Proba-3, Güneş'in kenarına daha önceki tüm Dünya veya uzay tabanlı araçlardan daha yakın, sadece 1,1 güneş yarıçapına kadar gözlem yaparak, talep üzerine güneş tutulmaları yaratabilecektir. Ve bunu 19 saat 36 dakikalık yörünge başına altı saat boyunca yapacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.