Son günlerde bağımlılığa neden olan ve zararlı içeriklerin yayıldığı platformlar arasında sayılan TikTok, yeni davalarla mücadeleye hazırlanıyor.
ABD'de 13 eyalet ve Washington DC'de TikTok aleyhinde açılan davalar, Çinli ByteDance şirketine ait sosyal medya platformunun çocukları bağımlı hâle getirdiği ve ruh sağlığına zarar verdiği iddialarına dayanıyor.
ABD'li başsavcılar, TikTok'un kullanıcıların platformda daha fazla zaman geçirmesi için özel yöntemler geliştirdiğini öne sürerken, kaydırma özelliği ve tehlikeli "challenges" gibi içeriklerin çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtiyor.
Savcılar, TikTok'un bu özelliklerini durdurmayı, yasa dışı olduğunu savundukları uygulamalar nedeniyle şirkete para cezası kesilmesini ve mağdurlara tazminat ödenmesini talep ediyorlar. TikTok ise suçlamaları reddediyor ve gençlerin platformda geçireceği süreyi sınırlamak için katı önlemler aldığını savunuyor.
ŞİRKET VARLIKLARINI SATMAYA ZORLANIYOR
Ayrıca ABD hükümeti, TikTok'un sahibi ByteDance şirketini, 13 yaşından küçüklerin ebeveyn kontrolü olmadan hesap açmalarını kolaylaştırdığı için Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası'nı ihlal ettiği gerekçesiyle dava etmiş durumda. Bunun yanı sıra, ABD'de TikTok'un kişisel verileri Çin hükümetiyle paylaşabileceği endişesi de bulunuyor ve hükümet, ByteDance'ı ABD'deki varlıklarını satmaya zorluyor.
Bu süreçler, TikTok'un ABD'deki geleceğiyle ilgili belirsizlikler yaratırken, şirket ABD hükümetinin kararlarına karşı dava açmış ve ifade özgürlüğünün engellendiğini savunuyor. TikTok'un ABD'de yaklaşık 170 milyon kullanıcısı ve 7 bin çalışanı bulunuyor.