Yasa gereği, sigara ve alkollü içeceklerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı, her altı ayda bir Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor. Temmuz ayından bu yana yüzde 14 artış gösteren ÜFE'nin, yılın ikinci yarısını en az yüzde 16 artışla kapatması öngörülüyor.
Katma Değer Vergisi (KDV) oranının yüzde 2 artışla yüzde 20'ye çıkmasından sonra sigaralara uygulanan 5 lira zam sonrasında, yılbaşından itibaren beklenen otomatik ÖTV artışı ile birlikte sigara fiyatlarının en az 52 lira olması gerekecek.
Habertürk'ten Rahim AK'ın haberine göre, sigaradan alınan 3 vergi bulunuyor. Bunlar asgari maktu vergi, paket başına maktu vergi ve yüzde 63 oranında nispi vergi tutarı olarak geçiyor.
Temmuz ayından itibaren 6 aylık ÜFE’nin aralıkta en az yüzde 16 olması beklentisi bulunuyor. Böylelikle paket başı asgari maktu 25,78 liraya, maktu vergi ise 1,28 liraya çıkıyor. Bu durumda bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olarak hesaplanıyor.
Sigara üzerindeki vergilerde bir diğer önemli husus, verginin satış fiyatının yüzde 63'ünden az olmamak zorunda olması. Bu durumda, sigaradan alınacak ÖTV miktarı 42,96 lira olacak. Ayrıca, yüzde 20'ye yükselen KDV de göz önünde bulundurulmalı.
Bu hesaplamalar ışığında, bir paket sigaranın en az 51,5 lira olması gerekiyor. Halihazırda piyasada en ucuz sigara 45 lira seviyelerinde satılıyor. Ancak sigara maliyetlerini de bu hesaba kattığımızda, fiyatın 60-65 lira aralığını aşması bekleniyor. Bu tür bir artış, özellikle düşük gelir grubuna dahil kişilerin kaçak alkol ve sigara tüketimine yönelmelerine neden olabilir.
GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK KESİM ETKİLENİYOR
Sigara üreticilerine göre, tütün ürünlerinin vergi ve maliyet artışları, kaçak ürünlere yönlendiriyor. Sigaranın vergi yükü yüzde 82.5 seviyelerine çıkıyor. Bu da tüketiciyi etkiliyor. Aynı zamanda enflasyon artışı, 3.5 seviyelerinde tütün ürünlerini etkiliyor. Üreticiler için 1 liralık maliyet artışı satışlarda 7.5 liralık fiyat artışına neden oluyor. Üretici, sigara vergileriyle uğradığı kaybı bu şekilde telafi etmeye çalışıyor. Bu da tüketicileri zorlayarak kaçak tütüne yönlenmelerini sağlıyor.