Adana'da aile hekimi olarak görev yapan doktor Ali Tuna'ya, 2018 senesinde öğretmen arkadaşı İdris Temiz’in Tayland'dan getirdiği 1 diş fil sarımsağını ekmek için aldı.
Çukurova ilçesinde yer alan evinin bahçesine fil sarımsağını eken Tuna, normal boyutlarına oranlar 3-4 kat daha büyük bir sarımsak üretti.
Elde ettiği sarımsağı yeniden eken Tuna, çoğaltarak sarımsağı yetiştirmeyi sürdürdü.
GÖREN ŞAŞIRIP YİNE BAKIYOR
Tuna’nın ürettiği fil sarımsağının büyüklüğü sebebiyle görenler dönüp bir daha bakıyor.
6 senedir ekmeye devam ettiği sarımsaktan yüzlerce tohum alan Tuna, bu yıl 1 dönüm tarla kiraladı.
Kiraladığı tarlada ekime devam eden Tuna, hasat ettiği yüzlerce kilogramlık sarımsağı yine ekip tohumlarını çoğaltacak.
TÜRK TARIMINA KAZANDIRMAK İSTİYOR
Çukurova'ya uyum sağladığını belirttiği fil sarımsağının su istemediğine dikkat çeken Tuna, bu cinsin Türk tarımına kazandırılmasını istiyor.
"1 DİŞ OLARAK ALDIĞIM SARIMSAĞI BU HALE GETİRDİM"
Tarıma küçüklüğünden bu yana ilgi duyduğunu dile getiren 58 yaşındaki Ali Tuna, "Araştırma ve geliştirmeyi seviyorum. 2018 yılında Tayland'dan gelen bir arkadaşım bu fil sarımsağını hediye olarak verdi. Ben de çoğalttım ve oldukça büyüdüğünü fark ettim. Türk tarımına bu sarımsağı kazandırmak istedim. Sarımsağı 1 diş olarak alıp bu hale getirdim. Ancak bu yıl 1 dönüm tarla kiralayıp ekim yaptım. Elimdeki tohum miktarı artık bir tarlayı rahatlıkla ekebilecek hale geldi." diye konuştu.
"ORGANİK BİR ÜRÜN"
Türk tarımına fil sarımsağı kazandırmak için yetkililere ulaşmayı amaçlayan Tuna, "Büyüklüğü sebebiyle bu sarımsağın sanayide kullanılması daha uygun. Çok kolay soyulabiliyor kabuğu. Bu sarımsakta mantar hastalığı oluşmuyor ve yetiştirirken hiç tarım ilacı istemiyor. Organik bir ürün olduğunu söyleyebilirim. Adana toprağını çok sevdi. Yakın illerde de bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır.” ifadelerini kullandı.