'Tokum ama yerim' diyenler dikkat. Buna yakalanmış olabilirsiniz

'Tokum ama yerim' diyenler dikkat. Buna yakalanmış olabilirsiniz

Sosyal medyada gördüğünüz iştah açıcı yemeklerden sonra mutfağa yöneliyorsanız dikkat!

Uzmanlar, "Tokum ama yerim" yaklaşımını eleştiriyor ve bu davranışın arkasında yatan yeni bir tehlikeye dikkat çekiyor.

close-up-happy-woman-eating-826805940.webpYemek konusunda dur durak bilmeyen ve tokluk hissine rağmen sürekli bir şeyler atıştıran bireyler, hedonik açlık riski taşıyor. Bu durumun, sadece lezzet için yemek yeme isteğinden kaynaklandığı belirtiliyor.

i-45.webp

TOKUM AMA YERİM’ RİSKİ ARTIYOR

Diyetisyen Sedef Aksu, hedonik açlığın, yani "tokum ama yine de yerim" hissinin, yiyeceklerin görüntüleri ve kokuları tarafından tetiklendiğini vurguluyor. Aksu, “Vücudumuz acıktığında lezzetli yiyeceklerin görüntüsü ve kokusu, beynimize uyarıcı sinyaller gönderir.

Bu da dopamin salınımına neden olur ve hedonik açlık ortaya çıkar. Yani, tok olsak bile yiyeceklerin cazibesi bizi yemeye teşvik eder. Bu durum, uzun vadede obezite gibi sağlık problemlerine yol açabilir” şeklinde konuştu.

i-44.webpSOSYAL MEDYA YEME İSTEDİĞİNİ ARTIYOR

Sedef Aksu, sosyal medyanın hedonik açlığı körüklediğini belirtiyor. Sosyal medya platformlarında sıkça karşılaşılan yemek videoları ve görsellerinin, gece geç saatlerde bile insanların yemek yemeye teşvik ettiğini ifade ediyor. Aksu, “Sosyal medya üzerinden gördüğümüz yemekler, yeme isteğimizi artırıyor. Bu durum, hem hazır gıda tüketimini teşvik ediyor hem de evde yapılan tencere yemeklerinin önemini azaltıyor.

Sosyal medya, hedonik açlığı tetikleyerek sağlıklı beslenme alışkanlıklarını zorlaştırıyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.