Milyonlarca emekli ve çalışanın merakla takip ettiği TÜİK davasında kritik bir gelişme yaşandı. TÜİK, enflasyon hesaplamalarında kullandığı ancak 2022'den beri sakladığı ürün fiyatlarını, cuma günü mesai bitimine kısa bir süre kala mahkemeye iletti. Yargıtay Onursal Üyesi ve emekli Seyfettin Çilesiz’in açtığı davanın avukatı Ali Erdem Gündoğan, TÜİK'in mahkemeye gönderdiği verileri "şifreli bir flaş bellek içinde, gizli bir zarfla" sunduğunu açıkladı. Gündoğan, mahkemenin talep ettiği bilgilerin flaş bellekte eksiksiz olarak bulunup bulunmadığını henüz inceleyemediklerini, ancak bayram sonrasında bu verileri değerlendireceklerini belirtti. “TÜİK’in mahkemeye sunduğu veriler aslında hiçbir gizliliği olmayan ve 2022 yılına kadar düzenli olarak kamuoyuna açıklanan bilgilerdi. Ancak kurum, sanki çok hassas ve gizli veriler paylaşıyormuş gibi bir algı yaratmak istemiş” ifadelerini kullandı.
VERİLER DETAYLI İNCELENECEK
Avukat Gündoğan, TÜİK’in sunduğu verilerin mahkemenin ara kararında talep ettiği bilgileri eksiksiz içerip içermediğinin inceleneceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:
“Eğer TÜİK’in flaş bellekte sunduğu veriler mahkemenin talep ettiği bilgileri karşılıyorsa, Ankara 6. İdare Mahkemesi bunları bilirkişi heyetine inceletecektir. Heyet, üniversitelerin istatistik, ekonomi ve enflasyon hesaplamalarında uzman 3-4 akademisyenden oluşacaktır. Mahkeme, bilirkişilerden gelecek rapor doğrultusunda karar verecektir. Ne olursa olsun, TÜİK’in bugüne kadar sakladığı verileri mahkemeye sunması emekliler açısından olumlu bir gelişmedir.”
BARKOD VE İNTERNET FİYATLARI EKSİK
Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, TÜİK, mahkemeye sunduğu 28 Mart 2025 tarihli resmi yazısında, flaş bellekte yer alan verilerin kurumun “özgün eseri” olduğunu belirtti. Bu nedenle üçüncü kişilerin bu verilere erişemeyeceği ve çoğaltamayacağı şekilde incelenmesini, işlem tamamlandıktan sonra iade edilmesini talep etti. Ayrıca TÜİK, flaş bellekte sadece geleneksel yöntemlerle toplanan fiyat verilerinin bulunduğunu, barkod ve internet üzerinden elde edilen fiyatların paylaşılmadığını da vurguladı.