TÜİK'in köşe bucak sakladığı sırrı ifşa oldu! O ürünün fiyatı gerçeği ele verdi

TÜİK'in köşe bucak sakladığı sırrı ifşa oldu! O ürünün fiyatı gerçeği ele verdi

Enflasyon verilerinin açıklanmasına az bir süre kala, ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu gerçek enflasyon oranları hakkında dikkat çekici yorumlar yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre Mayıs ayı enflasyon beklentileri belirlenirken, enflasyon rakamlarının açıklanması için gün sayısı azaldı.

Bu bağlamda, ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu sosyal medya hesabından TÜİK enflasyon rakamlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tunç Şatıroğlu TÜİK'in gizlediği sırrı açığa çıkardı: Bu ürünün fiyatına bakarak gerçeği görebiliriz 3

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her ayın 3'ünde enflasyon verilerini açıklıyor. Bu doğrultuda, Mayıs ayı enflasyon rakamları da 3 Haziran 2024 Pazartesi günü saat 10.00'da kamuoyuna duyurulacak.

ENFLASYON BEKLENTİSİ HANGİ YÖNDE?

Mayıs ayı enflasyon beklentisi, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın 9 Mayıs'ta gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında belirttiği gibi yüksek seviyelerde öngörülüyor. Karahan, enflasyonun mayıs ayında zirve yapacağını ve bunun geçen yıldan kalan baz etkisiyle ilgili olduğunu vurguladı.

Tunç Şatıroğlu TÜİK'in gizlediği sırrı açığa çıkardı: Bu ürünün fiyatına bakarak gerçeği görebiliriz 4

Tahminlere göre, enflasyonun zirvesi yüzde 75-76 civarında olacak. Ayrıca, ücretsiz doğal gaz kullanımının sona ermesinin de enflasyon üzerinde etkili olacağını ifade eden Karahan, mayıs ayından itibaren enflasyonun düşüşe geçmesini beklediklerini söyledi.

12 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ

Merkez Bankası'nın Mayıs 2024 anket sonuçlarına göre, katılımcılar 12 ay sonra enflasyonun ortalama olarak %33,06 olasılıkla %28,00 ile %31,99 arasında artacağını öngörüyor. Nokta tahminlerde ise katılımcıların %36,07'si enflasyonun %28,00 ile %31,99 arasında olacağını düşünürken, %37,70'i %32,00 ile %35,99, %19,67'si ise %36,00 ile %39,99 arasında olacağını tahmin ediyor.

Şatıroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“TÜİK ortalama fiyatların olduğu madde listesini açıklamayacak Enflasyon baz etkisiyle düşecek. Sadece baz etkisiyle değil bizim de katkımızla düştü diyecekler. Enflasyon düşmez deniyordu bak nasıl da düştü diyen yandaşlar olacak. Çalışıyor dediğimiz programımızın 2024 sonu enflasyon hedefi %33 denmeyecek. Geçen yıl %38 olarak devraldıkları enflasyonu yıl sonunda %38'e "indirmiş" olacaklar en iyi ihtimalde ama buna bile enflasyonu indirdik derler. Belki nasıl olsa yaptığımız yanımıza kâr kalıyor diyerek daha önce iki defa yukarı revize ettikleri enflasyon tahminlerini tekrar yukarı revize edecekler. Bunların hepsinin sanal olduğunu, tiyatro olduğunu 2024 yıl sonu enflasyonun açıklandığı günkü kıyma fiyatına bakarak göreceğiz.”

imzaa.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.