Tüm araçlarda zorunlu olacak! Taktırmayan akaryakıt alırken bunu yapamayacak

Tüm araçlarda zorunlu olacak! Taktırmayan akaryakıt alırken bunu yapamayacak

Yaklaşık 8 milyon aracı kapsayan ve tüm araç sürücülerini ilgilendiren bir gelişme yaşandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin yürürlüğe gireceğini ve bu sistemle Türkiye genelindeki 8 milyon ticari aracın yıllık 713 milyar liralık akaryakıt tüketiminin izlenebileceğini açıkladı. Bu sistem sayesinde, elle plaka yazımıyla gerçekleşen usulsüz akaryakıt fişi düzenlemelerinin önüne geçilerek, akaryakıt istasyonlarında yaşanan vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.

Turpak firmasının Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Önkol ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Etiz, sistemin entegrasyonu ve montaj süreci hakkında detaylı bilgiler verdi. Yıl sonuna kadar tüm montajların tamamlanması gerektiğini vurgulayan yetkililer, zamanın daraldığını belirtti ve sistemin önemli özelliklerini anlattı.

araba2345235.webp

AKARYAKIT ALIMLARINI GİDER GÖSTEREMEYECEKLER

Alper Önkol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)'nin akaryakıt sektöründe rekabetin eşitlenmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Önkol, "UTTS, akaryakıt satış işlemlerinde, pompalarına bağlı pompa yazar kasa cihazlarına taşıt plaka bilgilerini otomatik olarak aktaran bir sistem olarak öne çıkıyor” dedi. 5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, 31 Aralık 2024 tarihine kadar tüm ticari araç sahiplerinin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) monte ettirmeleri gerekiyor. Önkol, “Aksi durumda bu tarihten itibaren akaryakıt alımlarını gider gösterebilmesi mümkün olmayacak," şeklinde konuştu.

araclars.jpg

UTTS NASIL ÇALIŞACAK?

Alper Önkol, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin (UTTS) nasıl işleyeceğine dair detayları açıkladı. Önkol, “Taşıtların yakıt depo girişlerine TTB takılır. Yakıt dolum işlemi sırasında, TTB’den plaka bilgisi diğer UTTS donanımları aracılığıyla otomatik olarak pompa ödeme kaydedici cihaza iletilir. TTS mükellefleri ve paydaşları, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar” dedi. Sisteme dahil olacak mükellefler ve diğer ilgili taraflar, UTTS platformuna kaydolmalıdır. Önkol, araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işletmecilerinin, sisteme dahil donanımların montajı için Darphane'ye başvurmaları gerektiğini ve darphanenin Yetkili Montaj Firmaları aracılığıyla donanımların montajını koordine ettiğini anlattı.

aracs.jpg

ÖDEME DARPHANE HESABINA YAPILACAK

Önkol açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Firmalar internet adresine, kullanıcı adı ve şifre ile girdikten sonra, başvuru işlemi başlatarak UTTS Ana Kullanıcı Hesabı açacaklar ve bütün süreç bu sistem üzerinden yürütülerek sonuçlandırılacaktır. Başvuru sahipleri TTB montajı yaptıracağı araca ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri sisteme yükleyecekler ve gereken ödemeyi Darphane’nin hesabına yapacaklardır. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra yetkili TTB montaj firmasına TTB montajı için müracaat edecektir. Turpak’ın hali hazırda 300 montaj noktası bulunuyor. İşlem yaklaşık 15 dakika sürüyor. Araç sahipleri TTB montajları için Darphane’ye ödediklerinin dışında yetkili servislere herhangi bir bedel ödemeyecekler. TTB montajını yaptıran araç sahibi UTTS sistemine sahip olan istasyondaki pompalardan yakıt alabilecek ve yakıt aldıktan sonra da gider yazabileceği yakıt fişini alacaktır.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.