Tüm çalışan emeklileri ilgilendiriyor! Yeni plan belli oldu

Tüm çalışan emeklileri ilgilendiriyor! Yeni plan belli oldu

Çalışan emeklileri ilgilendiren yeni plan ortaya çıktı.

Türkiye’nin önümüzdeki üç yıllık ekonomik yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, sosyal güvenlik reformlarına dair yeni düzenlemeler netleşmeye başladı.

Emeklilik sistemi reformu, programın en önemli başlıklarından biri olarak öne çıkıyor ve özellikle çalışan emeklileri ilgilendiren yeni adımlar atılması bekleniyor.

Ekonomi yönetimi, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini sağlamak için çeşitli düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda, emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerden genel sağlık sigortası (GSS) primi alınması önerisi masaya yatırıldı.

emekli-calisan.jpg

ÇALIŞAN EMEKLİLERDEN ALINMIYOR

Mevcut sistemde, çalışanlardan yüzde 12.5 oranında genel sağlık sigortası primi kesiliyor ve bu primin yüzde 7.5’i işveren, yüzde 5’i çalışan tarafından karşılanıyor. Ancak emeklilik sonrası çalışmaya devam eden kişilerden şu an yalnızca sosyal güvenlik destek primi kesiliyor ve genel sağlık sigortası primi alınmıyor.

Düzenlemenin en çok tartışılması beklenen yönlerinden biri de uygulanacak yaş sınırı olacak. Henüz netleşmemekle birlikte, 55-60 yaş aralığında bir kriterin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Yaş sınırının belirlenmesinde emeklilik yaşı, ortalama yaşam süresi ve işgücü piyasası gibi faktörlerin dikkate alınacağı ifade ediliyor.

iscinin-emekli-olmasi-halinde-kidem-tazminati1-1.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.