Hayat pahalılığı ve enflasyon artışı kira fiyatlarına büyük oranda zam yapılmasına sebep oldu.
Hayat pahalılığı ve enflasyon artışı kira fiyatlarına büyük oranda zam yapılmasına sebep oldu.
Kira fiyatlarındaki fahiş artış sebebiyle ev sahipleri düşük kirada oturan kiracıları çıkartıp, dairesini yüksek fiyata vermek istiyor.
İşte bu nedenden ötürü bazı kiracılar, anlaşmazlık yaşadığı ev sahibiyle tartışmaya başlıyor ve bu durum davaya kadar gidiyor
Peki bu anlaşmazlıkta kiracı ile ev sahibinin hukuki hakları neler? İşte tüm detayları ile yazımızda…
EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARTABİLİR Mİ?
Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıldır ikamet eden kiracıya karşı tahliye davası açılabilir. Kiralayan kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliye yolu açılabilir. Kiralanan taşınmazda yapılacak tadilat sebebiyle tahliye edilebilir. Kiracıdan alınacak tahliye taahhütnamesi ile evden çıkabilir. Kiracı kirayı ödemezse aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtar gönderilerek çıkartılabilecek.
KİRACILAR BUNLARA DİKKAT
Kiracı eve özensiz davranırsa ve komşularla iyi geçinmezse bu durumda ev sahibi, kiracıyı çıkartabilir. Ev sahibi, kiracıya ihtarname çektikten 30 gün içinde bu sorunlar düzelmezse, evin boşaltılması yolu açılabilir.
DÜZENLİ ÖDEME YAPANI DA ÇIKARTABİLİR MİYİZ?
Düzenli kira ödeyen kiracıları, ev sahibi evden çıkartamaz.
KİRA SÖZLEŞMESİ YOKSA KİRACI EVDEN ÇIKARTILIR MI?
Kira sözleşmesi biterse veyahut yoksa kiracıyı evden çıkarmak için bir neden sayılmaz. Senesi biterse kendini tekrardan yeniler.
EV SAHİBİ ‘BEN OTURACAĞIM’ DİYEREK KİRACIYI ÇIKARTABİLİR Mİ?
Ev sahibinin ihtiyacı olduğu takdirde evden çıkartma hakkı bulunuyor. Fakat ihtiyaç sebebiyle boşalan ev 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralık olarak verilemez.