Türkiye asgari ücrette dibe çakıldı. Avrupa hani bizi kıskanıyordu?

Türkiye asgari ücrette dibe çakıldı. Avrupa hani bizi kıskanıyordu?

Ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı, maaşların erimesine neden olurken Türkiye, Eurostat verilerine göre 530 Euro brüt asgari ücretle Avrupa'da en düşük beşinci ücrete sahip ülke konumunda yer alıyor.

Türkiye, ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı karşısında maaşların erimeye devam ettiği ülkelerden biri konumuna geldi. Yılın ikinci yarısında asgari ücrete zam yapılmaması, Türkiye’nin brüt asgari ücretinin, düşük seviyelerde kalmasına neden oldu. Türkiye’de brüt asgari ücret 530 euro oldu. Bu durum, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Türkiye’yi Avrupa’da en düşük beşinci brüt asgari ücrete sahip ülke konumuna getirdi. Türkiye’den daha düşük asgari ücretin uygulandığı ülkeler ise Bulgaristan, Arnavutluk, Moldova ve savaştaki Ukrayna olarak sıralandı. Eurostat’ın paylaştığı verilere göre, Avrupa’da en yüksek brüt asgari ücrete sahip ülke Lüksemburg oldu.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü’nün (OECD) 2023 yılı verilerine göre, Türkiye’de asgari ücret, medyan ücretin %64.6’sına karşılık geliyor. Bu oranla Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında Portekiz’in ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’ye coğrafi olarak yakın ülkeler arasında Bulgaristan’da asgari ücretin medyan ücrete oranı %49.5, Romanya’da %56.2, Hırvatistan’da ise %45 olarak belirlendi. Türkiye’de asgari ücret, birçok vatandaş için ortalama gelir haline gelirken, bu tablo ekonomik krizin ve hayat pahalılığının vatandaş üzerindeki baskısını artırmaya devam ediyor.748308-0.jpgASGARİ ÜCRET NEDİR?

Asgari ücret, çalışma hayatındaki bireyler için yasalarla belirlenen en düşük ücret tutarıdır. "Asgari" kelimesi, en düşük anlamına gelir ve iş sektörleri arasında fark gözetmeksizin tüm çalışanlara ödenen minimum ücreti ifade eder. Yasal bir zorunluluk olarak, işverenler çalışanlarına belirlenen asgari ücretin altında bir maaş ödeyemezler. Asgari ücret belirlenirken, çalışanların temel gereksinimleri dikkate alınır. Bu gereksinimler arasında konut, gıda, ulaşım ve sağlık gibi temel ihtiyaçlar yer alır. Ücret düzenlemeleri, bu ihtiyaçların güncel maliyetleri göz önünde bulundurularak yapılır. Sigortalı çalışanların alabileceği en düşük maaş tutarı, yasal belgelere dayandırılarak belirlenir.

2024 ASGARİ ÜCRET KAÇ TL?

2024 yılı için asgari ücret, net olarak 17.002,12 TL olarak belirlenmiştir. Bu tutar, 2024 yılı boyunca geçerli olacak ve çalışanların en düşük maaşı olarak ödenmektedir. Bu karar, 2023 Aralık ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen komisyonun görüşmeleri sonucunda alınmıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.