Türkiye'de nakit para yavaş yavaş yasaklanacak! O isim tarihi açıkladı

Türkiye'de nakit para yavaş yavaş yasaklanacak! O isim tarihi açıkladı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde değişiklik yapılmasını içeren bir taslaktan yola çıkarak o tarihe kadar Türkiye'de nakit para kullanımın yasaklanacağını açıkladı.

Ünlü ekonomist Şenol Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak çalışmasının ayrıntılarını paylaştı. Babuşçu’nun, 7 bin TL üzerindeki alışverişlerin yalnızca banka veya kredi kartıyla yapılması gerekeceğini açıklamasının ardından, taslağa karşı tepkiler arttı.

10 Eylül 2024 tarihinde, Ziraat Bankası'nın eski müdürü Şenol Babuşçu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, 7 bin TL ve üzeri ödemelerin sadece banka veya kredi kartlarıyla yapılması gerektiğini belirtti. Bu açıklama sonrasında Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, düzenlemeye karşı çıktığını açıkladı.

13549313-728xauto.webp

Şahin, "Mal ve hizmet satışlarında 7 bin TL'yi geçen alışverişlerde nakidin geçersiz olup, banka ya da kredi kartıyla alışverişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde değişiklik yapılmasını içeren bir taslak yayımladı. Taslakta belirtilen düzenleme yürürlüğe girdiğinde, nihai tüketiciler de tevsik (belgeleme) zorunluluğu kapsamına alınacak. Bu kapsamda, 7 bin TL ve üzeri ödemelerde banka, PTT veya aracı finansal kurumların kullanımı zorunlu olacak.

tuketiciler-birligi-baskani-sahin-nakit-386195-107066.jpg

"HEDEF 2030 YILINDA SIFIR NAKİT"

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, açıklamasında, "Mal ve hizmet satışlarında 7 bin TL'yi geçen alışverişlerde nakdin geçersiz olup, banka ya da kredi kartıyla alışverişin yapılması için çalışma başlatılıyor. Bu 7 bin TL başlangıç. Miktarı önce 5 bin TL'ye ardından 2 bin 500 TL'ye düşürecekler. Hedefleri, 2030 yılında sıfır nakit kullandırmak. Türkiye Cumhuriyeti'nde nakit paranın yasaklanacağı, kullanılmayacağı sürece girmiş bulunuyoruz. Daha önce bir nakit paranın geçmediği zincir market önünde de açıklamamız olmuştu" ifadelerini kullandı.

tuketiciler-birligi-baskani-sahin-nakit-386194-107066.jpg

"SÜSLÜ LAFLARA KARNIMIZ TOK"

Şahin, tebliğdeki düzenlemenin, tüketicilerin büyük ölçekli alışverişlerde yalnızca kartla ödeme yapmalarını öngördüğünü belirterek, "Vergi kaçakçılığını, kayıt dışı ekonomiyi önleyeceğiz' gibi süslü laflara karnımız tok. Buna inanmıyoruz. Burada yapılmak istenen şey başka. Siz vergi kaçakçılığını yıllardır önleyemediyseniz zaten bırakın gidin. Bu işin sadece nakit paranın kaldırılıp, banka kartlarına dönüşmesi ile çözüleceğini düşünüyorsanız o çok daha tuhaf. Tebliğde şöyle bir ifade var; 'Bir tüketici bir buzdolabı alırsa ve bunun bedeli 20 bin TL ise bunu nakit ödeyemez kart aracılığıyla ödeyecek.' Gelir İdaresi demek istiyor ki buzdolapları kaçak geliyor, fabrikalar faturasız satıyor. Mağazalar, bunu faturasız satabilir" şeklinde konuştu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.