Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85’inci yılında saygıyla anıldı. Tüm Türkiye saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulundu.
Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 09.00'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.
Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı.
ATATÜRK'ÜN NAAŞI 10 KASIM 1953'TE ANITKABİR'E NAKLEDİLDİ
Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı.
Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı.
Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15'inci yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.
09.05'TE GÖZYAŞLARI DAMLA DAMLA DÜŞTÜ
Bursa’da saat 09.05’i gösterdiğinde sirenlerin çalmasıyla hayat dururken, gözyaşları ise damla damla süzüldü.
Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 85. yıl dönümünde anıldı.
10 Kasım programları çerçevesinde Bursa Valiliği tarafından ilk olarak çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Vali Mahmut Demirtaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Atatürk heykeline çelenk sundu.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu 09.05 geçe sirenler çalmaya başlamasıyla 7'den 70'e tüm halk 2 dakikalık saygı duruşuna geçti.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 85. yıldönümünde sirenlerle birlikte tüm hayat dururken, gözyaşları damla dama vatandaşların gözlerinden düştü.