Türkiye'nin köklü tekstil devlerinden biri olan Akın Tekstil, 16 Aralık 2024 tarihinde aldığı kararla Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesindeki fabrikasında büyük bir işten çıkarma gerçekleştirdi. Yönetim kurulu toplantısında alınan kararla, konfeksiyon masraf yerlerinde çalışan 152 personelin iş akitlerinin feshedilmesine karar verildi.Bu kararın, şirketin çıkarlarının zarar görmemesi ve yatırımcıların yanıltılmaması için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Tebliği'ne uygun olarak 4 gün gecikmeyle kamuya açıklandığı belirtildi. Şirketten yapılan açıklamada, bu radikal kararın arkasında ekonomik ve operasyonel zorluklar yattığı belirtildi.
Akın Tekstil Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayınlanan açıklamasında, konfeksiyon faaliyetlerinin durdurulmasında ve işten çıkarmalara gidilmesinde etkili olan unsurları şöyle sıraladı:
- Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan kur politikası ile döviz kurlarının enflasyon oranının altında seyretmesi ve bu yüzden dövizle alınmış sipariş bedellerinin maliyeti karşılanamaması nedeniyle konfeksiyon bölümünün uzun süredir zarar etmesi
- Bu zararın büyük kısmının asgari ücrette yapılan artışların personel maliyet yüksekliğinden kaynaklanması
- Geçmiş dönem birikmiş zararların kapatılması için gerekli finansman kaynaklarının temin edilememesi
- 01.04.2025 tarihinde başlayacak Toplu İş Sözleşmeleri ile bu zararın artarak devam edeceğinin beklenmesi
Akın Tekstil, bu ekonomik koşullardan dolayı söz konusu fabrikada konfeksiyon masraf yerlerindeki 152 personelin iş akitlerinin feshedilmesine, yasal süreçlerin takibi ve işlemlerin icrası için yönetime yetki verilmesine karar verildiğini belirtti.
Açıklamanın 4 günlük gecikme ile yapılmasına dair ise şu açıklamalara yer verildi;
"16.12.2024 tarihli Yönetim Kurulu Kararımız Şirketimiz meşru çıkarlarının zarar görmemesi ve yatırımcılarımızın yanıltılmasına yol açmaması adına bu bilgilerin gizli tutulmasının sağlanabilecek olması hususları gözetilerek ve bilginin gizliliğine ilişkin gerekli önlemleri almak suretiyle , Sermaye Piyasası Kurulu'nun (II-15.1) Özel Durumlar Tebliği'nin "İçsel Bilgilerin Kamuya Açıklanmasının Ertelenmesi" başlıklı 6. maddesi kapsamındsa içsel bilginin kamuya açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir. Gelinen noktada; İçsel bilgilerin kamuya açıklanmasının erteleme sebepleri ortadan kalktığından işbu açıklama yapılmıştır."
AKIN TEKSTİL'İN HİKAYESİ
1956 yılında Rüştü Akın ve kardeşi Haydar Akın tarafından İstanbul Bakırköy'de kurulan şirket, 40 tezgah ve 23 çalışanla başladığı üretim yolculuğunda, zamanla dünya markası haline geldi. 68 yılı aşkın bir süredir kumaş ve hazır giyim ihracatı yapan Akın Tekstil, Avrupa'nın ve Türkiye'nin önde gelen entegre üreticilerinden biri olarak tanınıyor.