TUSAŞ terör saldırısında çatışma görüntüleri nasıl sızdı? ‘Ortada iki ihtimal var’

TUSAŞ terör saldırısında çatışma görüntüleri nasıl sızdı? ‘Ortada iki ihtimal var’

Ankara’da TUSAŞ’a yönelik gerçekleştirilen terör saldırısı sonrası o soru akıllara geldi; çatışma sırasında görüntüler nasıl basına yansıdı? Konuya dair ünlü gazeteciden yorum geldi.

Gazeteci Ertuğrul Özkök, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısının ardından güvenlik kamera görüntülerinin hızla yayıldığını ve bu görüntülerin kimin tarafından sızdırıldığını sorguladığı yazısında, bazı dikkat çekici noktaları ele aldı.

saldrty-002.webp

ADETA PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANILDI

Özkök, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin hem netliği hem de renklerinin ileri teknolojiyle kaydedilmiş gibi göründüğünü belirtti. Ayrıca, bu görüntülerin adeta bir propaganda aracı olarak kullanıldığına vurgu yaparak, devletin bu süreçte yeterince tedbir almadığını ve güvenlik zaafiyeti yaşandığını ifade etti.

Görüntülerin hızla yayılarak terör örgütünün propagandasına hizmet ettiğini ve bu sızıntının kimden kaynaklandığının önemli bir soru işareti olduğunu vurguladı.

teroris-002.jpg

Özkök, durumla ilgili şu sözleri kullandı:

“Bütün gece boyunca hep şu sorunun cevabını aradım. Bu görüntüleri kim sızdırdı. Açılar güvenlik kamerası, ama görüntüler çok net. Dün iki saate yakın haber sitelerinde çok net görüntüler seyrettik. Açılarına bakıldığında bunlar güvenlik kameraları tarafından kaydedilmiş görüntülerdi. Ancak renkleri, netliği açısından bakarsanız görüntüler sanki daha ileri bir teknolojiyle kaydedilmişti. Üstelik edit edilmiş gibiydi. Düşünün tarihimizde ilk defa bir terör saldırısını neredeyse “Live” yani canlı yayın olarak izledik.”

BÜTÜN MEDYA KONTROL EDİLİRKEN KİM SIZDIRDI

Özkök, bütün medya kontrol altına alınmışken, görüntülerin nasıl ve kimin tarafından sızdırıldığının merak konusu olduğunu söylediği yazısının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bu binada bir uçak için 5-10 milyon sayfa program yazılıyor. Allah aşkına burası bir teknoloji şirketi. Sadece bir uçağın yer kontrolü için 5-10 milyon sayfa program yazılan bir yer. Söyler misiniz bu en basit güvenlik kamerası nasıl bu kadar kısa sürede sızıyor. Üstelik de edit edilmiş gibi… Kim sızdırıyor? Bütün medyayı kontrol edebilen rejim buna nasıl izin verdi? O zaman aklınıza şu soru gelmez mi… Bütün medyayı tam kontrolünde tutan bir rejim nasıl oldu da iki saat boyunca böyle bir rezalete izin verdi. O yayın yasağı kararı niye bu kadar geç alındı.”

1242716.webp

İKİ İHTİMAL GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Özkök, görüntülerin kimin sızdırdığının iki ihtimali olduğundan söz ederek, ilk ihtimalin örgüt ya da hackerlar olabileceği yönünde tahminini dile getirdi. Akla gelebilecek ilk ihtimale göre örgüt veya hackerlar ana sisteme girerek veya kayıt odasından görüntüler alınarak sızdırılmış olabileceğini söyleyen Özkök, bunun yine de küçük bir ihtimal olabileceğini, binanın ileri teknoloji donanımına sahip olduğunu belirtti.

DEVLET İÇİNDEN BİRİLERİ Mİ?

Özkök, ikinci bir ihtimal olarak devletin içinde birilerinin görüntüleri sızdırmış olma ihtimalinin de bulunduğunu vurguladı.

Özkök, konuyla ilgili şunları söyledi:

“İkinci ihtimal: Devlet içinden birileri mi? Geriye bu görüntülerin devlet içinden sızdırılması ihtimali kalıyor. Acaba çalışanlardan biri mi sızdırdı? Bence bu da küçük bir ihtimal. O zaman geriye kalan tek ihtimal şu. Görüntüleri alan güvenlik birimlerinden sızdı. Ekran üzerinden alınmış görüntüler Bu gibi teknik konuları yakından izleyen bir arkadaşım görüntülerin ekrandan alınmış olduğunu söyledi.”

“BAHÇELİ’NİN ÇIKIŞINA DUR DEMEK İSTEYEN BİR MİHRAK MI?”

“Böyle olması işin vahametini azaltmıyor. Daha çatışma devam ederken bu görüntülere ulaşma ve bunları görme imkanı olan biri kim olabilir? Yine güvenlik görevlilerinden başka biri geliyor mu aklınıza? Asıl soru: Hangi amaçla sızdırıldı?

Devlet içinde Bahçeli’nin çıkışına dur demek isteyen bir mihrak ihtimali sizin de aklınıza gelmiyor mu… Ben adını koymak istemiyorum, çünkü korkuyorum. Görüntüye ulaşma imkanı olanlar kim? Çünkü bu görüntüleri alma imkanına sahip iki kesim var. Bir, tesisin güvenlik personeli. İki, polis veya emniyet istihbaratı. Öyleyse bunlardan biri niye sızdırdı? Tekrar edelim. Ve böyle göz göre göre bir terör propagandasının sızmasına nasıl müsaade edildi, haydi sızdı, nasıl iki saate yakın canlı yayın gibi izlenmesine izin verildi. İktidara yönelik bir görüntünün, bir videonun yayılmasını anında önleyen sistem bu olayda nasıl paralize oldu… Bu sorunun cevabını alamazsak o zaman inanabileceğimiz tek ihtimal kalacak. “Devletin içinden bir mihrak buna bilerek göz yumdu…”

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.