Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Melda Yakupoğlu

Melda Yakupoğlu

Psikoloğunuza Sorun

TV dizileri psikolojinizi nasıl etkiliyor?

Herkese Merhaba! Bu hafta köşemde TV dizilerinin psikolojinizi nasıl etkilediği ile ilgili bir yazı kaleme aldım. Bazen izlenilen dizilerden kendinize örnek aldığınız karakterler olabilir, bazen bu diziler şiddet içerikli olabilir. Bu şiddet görsellerinin sizleri ve çocuğunuzu nasıl etkilediğine bakalım.

*

Televizyonda yer alan şiddet temalı içeriklerin, başta çocuklar olmak üzere topluma etki eder. “Şiddet şiddeti doğurur” diye bir söylem vardır. Küçük yaştaki çocuklar yetişkinlerin davranışlarını gözlemleyerek hayata karşı tutumlarının, davranışlarının nasıl olması gerektiğini öğrenirler. Ailelerini, öğretmenlerini, bir sanatçıyı, oyuncuyu, medyadan bir ünlüyü kendilerine rol model alabilirler. Onlar gibi davranmaya çalışırlar. Onlar gibi giyinmeye tarzlarını oluşturmaya çalışırlar. Yani onların davranışlarından etkilenerek hareket ederler.

Çocuklar kulaktan işitsel olarak değil görerek eğitime yatkın olurlar. Dolayısıyla izledikleri, seyrettikleri diziler, filmler karakter gelişimleri için önemli rol oynar. Bu sebeple küçük yaştaki çocuklar televizyon ve interneti yetişkinlerin kontrolünde kullanmalı. Her içerik çocukların psikolojisini olumlu yönde etkilemeyeceği gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Bazen çizgi filmlerin ve oyunların içinde bile şiddet olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bazen bu içeriklerden çocuklar etkilenirken bazen yetişkinler de etkilenebiliyor. Medyada yer alan şiddet içeriklerinin toplumsal ayna rolü görür. Filmler, diziler ayna rolüdür. Hayatın içinden bazı konular çok önemli oluyor ve bu tarz içerikler her zaman dikkat çekiyor. Sadece çocuklar değil yetişkinler de televizyondaki olumsuz olaylardan etkileniyor. Bu tarz travmatize edebilecek haberleri vermek ciddi sorumluluk istiyor bu noktada medyanın da bazen kullandığı dili değiştirmesi gerekebiliyor.

Toplumda bu tür içerikler nedeniyle sorunlar artmaya başlamıştır. İnsanlar arasında empati yapabilme durumunun yaygın hale getirilmesi daha sağlıklı olacaktır. Bugün baktığımızda insanlar birbirine duygularını ve gerçek düşüncelerini söylemekte zorluk çekiyor. Kendilerini iyi ifade edemiyorlar. Nasıl iyi iletişim kuracaklarını bilmiyorlar.

*

Dizilerde hep benzer konular var, olumsuz sahneler gösteriliyor ancak sonrasında bunlarla nasıl daha etkili mücadele edilir gösterilmiyor. Örneğin aile içi şiddet gibi bir içerik olduğunda ardından da insanların bu tarz durumlarla nasıl baş edebilecekleri gösterilmiyor işte tam bu noktada doğru bilgiler ve yönlendirilmeler yapılmalı. Son dönem dizilerini incelediğimizde zenginlik, gösteriş, sahip olma isteği gibi konular işleniyor. Daha materyalist, zenginlik, statü gibi konular ön planda. İnsanlar bu tarz dizileri izleyip, kendi yaşam sorunlarıyla, ekonomik sıkıntılarıyla boğuşurken, nasıl daha rahat koşullarda yaşayabilirim diye yollar aramaya başlıyorlar.

Diziler hayatın içinden olursa, toplumun her kesimini kucaklayabilirse bence daha sağlıklı olacak. Öğretici nitelik taşımalı ve bizim kültürümüzü yansıtmalı. İnsanlar kendilerine yakın gördükleri şeyleri izleme eğilimi gösterirler. İçerisinde kendine yakın gördüğü karakterleri severler. Onlarla özdeşim kurarlar.

*

Dizi içerikleri hep belirli konulardan oluşuyor. Şiddet, aldatmalar, entrikalar, bunlar dışında nasıl daha iyi iletişim kurulabilir öğretmek amaç olmalı. İzlediğinizde zaman geçirmek yerine bir şeyler öğrenebildiğiniz size yeni bilgiler katan içerikler olmalı. Sizi pozitif etkileyen içeriklere yönelmelisiniz. İzledikten sonra içinizden iyi şeyler yapma, işe yarar olma ve üretme isteği gelmeli, bunun için öğretici programlar, belgeseller tercih edilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları