Ünlü Ekonomist Şatıroğlu uyardı: 90'lı yıllardan daha yüksek bir enflasyon dalgası bizi bekliyor

Ünlü Ekonomist Şatıroğlu uyardı: 90'lı yıllardan daha yüksek bir enflasyon dalgası bizi bekliyor

Piyasa analisti Tunç Şatıroğlu, "Son benzin zammıyla da enflasyonla mücadelenin selası okundu. 90'lı yıllardaki veya daha yüksek bir enflasyon dalgası bizi bekliyor" dedi.

Şatıroğlu, Kur Korumalı Mevduat'ta Hazine'nin yükünün Merkez Bankası'na devredilmesiyle beraber enflasyonla mücadelenin rafa kalktığını belirtti. Enflasyonu düşürmek için gerekli parasal sıkılaştırmanın olası gözükmediğini belirten Şatıroğlu, "Göstermelik faiz artışıyla yüzde 25'in dahi bulması bile beklenmiyor" ifadesini kullandı.

Zaman kazanmak için IMF'ye gidilmesi gerektiğini belirten Şatıroğlu, "Bu giderek artan enflasyon ortamında ücretler de reel olarak erimeye devam edecek. Ücretliler ve emekliler fakirleşecek. Ancak ekonomi ödemeler dengesi krizine girip ani şekilde durmayacak. Fakat bu bir zaman kazanma olacaktır en iyi ihtimalle" dedi.

Şatıroğlu, sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Görünen o ki, Arap sermayesi, IMF'den gelecek para (yalanlasa dahi) ve rasyonel zemine dönme hikayesiyle dışarıdan bir miktar fon bulunursa ödemeler dengesi krizi ötelenecek. Krizin tamamen ortadan kalkması için yapısal değişiklikler yapılması lazım ki kısa sürede mümkün değil zaten.

KKM'nin TCMB'ye devriyle enflasyonla mücadele rafa kalkmış duruma gelmişti. Zaten pozitif reel faizden geçmiştik ancak reel faizin aşırı negatif durumdan çıkması dahi mümkün görünmüyor. Göstermelik faiz artışıyla yüzde 25'in dahi bulması bile beklenmiyor. Ancak son benzin zammıyla da enflasyonla mücadelenin selası okundu. 90'lı yıllardaki veya daha yüksek bir enflasyon dalgası bizi bekliyor.

Bu giderek artan enflasyon ortamında ücretler de reel olarak erimeye devam edecek. Ücretliler ve emekliler fakirleşecek. Ancak ekonomi ödemeler dengesi krizine girip ani şekilde durmayacak. Fakat bu bir zaman kazanma olacaktır en iyi ihtimalle.

Ancak burada bankaların yeniden kredi büyümesi için ikna edilmeleri gerekiyor. Kredi büyümesi olmazsa bu sefer farklı şekilde krize girilecek ve ekonominin büyümesi yine duracaktır. Bunun için makroihtiyati tedbirler denilen bankaların üzerine bindirilen yükler kaldırılmalı ki o da kolay görünmüyor.

Zaman kazanmanın anahtarı da IMF'den para bulmak gibi görünüyor. IMF'den para bulunmazsa diğer yerlerden bulunacak para fazla bir zaman kazandıramayacaktır.

Seneye bu zamanlarda artık bunların hepsi geride kalmış ve ödenmesi gereken ama sürekli ötelendiği için giderek artan faturanın artık ödenmesi şart olacaktır diye düşünüyorum."

satiroglu1.png

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.