Ünlü sanatçıdan üzen haber

Ünlü sanatçıdan üzen haber

Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Yılmaz Gruda hastaneye kaldırıldı. 92 yaşındaki sanatçı bir süredir sağlık problemleri yaşıyordu,

Yeşilçam''ın usta isimlerinden 92 yaşındaki Yılmaz Gruda hastaneye kaldırıldı. Gruda''nın menajeri Tümay Özokur, sosyal medya hesabından Sağlık Bakanlığı''na çağrıda bulunarak Gruda''nın yoğun bakıma alınmasını talep etti.

Türk sinema ve tiyatro tarihinin önemli isimlerinden olan ve bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören 92 yaşındaki usta oyuncu Yılmaz Gruda hastaneye kaldırıldı. En son dijital dizi platformu Netflix''te Şahmaran dizisiyle izleyici karşısına çıkan Gruda''nın menajeri Tümay Özokur, Instagram hesabı üzerinden Sağlık Bakanlığı''na seslenerek duayen oyuncunun yoğun bakıma alınması için yardım istedi.

YILMAZ GRUDA KİMDİR?

Ahmet Yılmaz Gruda, 14 Temmuz 1930 tarihinde İstanbul''da dünyaya geldi.

Ankara Ticaret Lisesindeki eğitim sürecini yarıda bırakarak devlet memuru olan Yılmaz Gruda''nın yazdığı şiirler, 1950''li yıllarda, çeşitli dergilerde yayımlanmaya başladı. 1956 yılında girdiği Cep Tiyatrosu''nda başlayan oyunculuk serüveni, Ankara Devlet Tiyatrosu''na ait Küçük Tiyatro''da devam etti. Ankara Meydan Sahnesi ve Nisa Serezli topluluklarında görev yaptı. Bir dönem sahnelerden uzaklaşarak asıl mesleği olan memurluk hayatına dönüp muhasebecilik yaptı. Muammer Karaca Tiyatrosu''nu yönetti.

Oyuncu Tolga Tiğin ve Ayşen Gruda''nın eski eşi olan sanatçı, aynı zamanda Attilâ İlhan ile beraber mavi hareketini yaratan şairlerdendir. Seyirlik tiyatro oyunları da yazıp çeviriler yapan Gruda''nın eserlerinde geleneksel Türk tiyatrosu ve Çehov etkisi açıkça görülür. Kamera önünde de yer alan Yılmaz Gruda, sinema ve dizi filmlerde rol aldı.

YILMAZ GRUDA ÖDÜLLERİ

Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri, Onur Ödülü, 2018

2016: Altın Portakal Film Festivali – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Cumhuriyet Gazetesi, Yunus Nadi Ödülü, 2003, şiir dalında birincilik, Marathon "Bir Uzun Koşu"

Behçet Aysan Şiir Ödülü, 1999, Çerçi Zeus

Harput Kısa Film Festivali, Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2021

Sanatçı onlarca tiyatro ve sinema filminde rol aldı. 

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.