Türkiye’de ve Dünya’da geri toplatılan gıda ürünleri arasına ünlü bir un markasıda eklendi.
Kamu Son Haber’in edindiğini bilgilere göre Dünyaca ünlü un markası Castellino tarafından yarım kiloluk paketler halinde satışa sunulan kestane unu ürünleri yüksek düzeyde aflatoksin (küf zehiri) tespit edilmesi üzerine acil olarak tüm marketlerden toplatılıyor. Şirketten satın alınan ürünlerin iade sürecine ilişkin henüz bir bilgilendirme yapılmadı.
AFLATOKSİN NEDİR VE NASIL OLUŞUR?
Gıdalarda, tahıllarda, yemlerde ve çeşitli kuru yiyeceklerde nem oranının artması ve sıcaklığın yükselmesiyle birlikte mantar türleri hızla çoğalır ve "mikotoksin" olarak bilinen tehlikeli toksinleri üretir. Bu toksinlerden en önemlisi, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus mantarları tarafından üretilen "Aflatoksin"dir. Aflatoksinler oldukça güçlü zehirler olup aynı zamanda kanserojen özellik gösterirler. Bunlar arasında en tehlikeli olanı, hem kanser riskini artıran hem de genetik yapıyı değiştirebilen Aflatoksin B1'dir.
Aflatoksin bulaşması, bitkilerin tarlada yetiştirilmesi, hasat edilmesi, depolanması veya işlenmesi aşamalarında meydana gelebilir. Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu kuruyemişler ile kuru incir gibi kurutulmuş meyvelerde; buğday, arpa, pirinç ve mısır gibi tahıllarda, ayrıca kırmızı biber gibi baharatlarda bulunabilir. Aflatoksin bulaşmış yemle beslenen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden elde edilen ürünlerde de bu toksinlere rastlanabilir. Aflatoksin bulaşmış gıdalar herhangi bir işlemle bu toksinlerden arındırılamaz.