Ünlülerin favori ilacının karanlık yüzü ortaya çıktı

Ünlülerin favori ilacının karanlık yüzü ortaya çıktı

Yapılan bir araştırma, tip 2 diyabet hastası yetişkinlerin tedavisinde kullanılan ve kilo verme sürecinde de oldukça etkili olduğu iddia edilen bir iğnesinin ruhsal sorunlara yol açtığı iddialarına açıklık getirdi.

Bir araştırma, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ve kilo verme sürecinde etkili olduğu belirtilen meşhur iğnesinin ruhsal sorunlara neden olabileceği yönündeki iddiaları aydınlattı.

Kilo verme endüstrisi, bu iğnenin etkisiyle büyük bir ilgi görüyor. Milyarlarca dolarlık bu sektörün parlayan yıldızı olan iğnenin ünlülerin tercihi haline geldi. Ancak, Elon Musk, Oprah Winfrey ve Rebel Wilson gibi isimlerin de kullandığı bu ilaç, bazı uzmanlar tarafından ruh sağlığı üzerindeki potansiyel riskleri nedeniyle eleştiriliyor.

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışmada, yaklaşık 300 bin yetişkinin verileri analiz edildi.

Araştırmanın bulguları, bu iğne ve benzeri GLP-1 reseptör agonistleri ile intihar düşünceleri, kendine zarar verme veya ruh sağlığı bozuklukları arasında belirgin bir ilişki bulunmadığını gösterdi.

Karolinska Enstitüsü Tıp Bölümü'nün baş araştırmacısı Björn Pasternak, "İlaç kullanımı ile intihar düşünceleri, kendine zarar verme, depresyon ve kaygı bozuklukları arasında net bir bağlantı tespit etmedik. Bu, bizi güvenli bir durumla karşı karşıya bıraktı," dedi.

Geçtiğimiz yıl, Avrupa İlaç Ajansı (EMA), bu ilaçlarla bağlantılı olarak yaklaşık 150 intihar düşüncesi ve kendine zarar verme vakasının bildirilmesinin ardından bir soruşturma başlatmıştı.

Araştırma, JAMA Internal Medicine dergisinde yayımlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.