Amasya’da, havyarının kilosu 2 bin 500 dolardan alıcı bulan Mersin balığı için üretim seferberliği ilan edildi.
Son 2 yıl içinde 20 binden fazla üretilen ve Karadeniz Bölgesi'nde yer alan akarsulara dağıtılan Mersin balığının bu yılki üretim miktarı 95 bini buldu.
Mersin balıklarının sayılarının artırılması için Tarım ve Orman Bakanlığı da tek tek numaralandırma ve takip işlemi yaptırıyor.
GEÇMİŞİ 250 MİLYON YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanan ve havyarı ‘siyah inci’ olarak nitelendirilen Mersin balığının üretimi Amasya’da bakanlığa ait özel bir tesiste yapılıyor.
Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda bu yıl yetiştirilen 95 bin yavru Mersin balığı bölgedeki akarsulara kavuşmak için gün sayıyor.
TÜRK KARASULARINI DA AŞIP BULGARİSTAN’DA BULUNMUŞTU
Bakanlık, akarsulara bırakıldıktan sonra Türk karasularını da aşan Mersin balıklarını tek tek numaralandırarak takibini de gerçekleştiriyor.
6. YILDAN İTİBAREN HAVYAR ÜRETİMİNİN GERÇEKLEŞEBİLİYOR
Amasya Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin, Mersin murt ağacına bezetilen yumurtaları nedeniyle Mersin balığı ismi verilen bu balıklardan 6. yıldan sonra havyar alınabildiğini kaydetti.
"AMASYA MERSİN BALIĞI ÜRETİMİNDE BİR NUMARA OLACAK”
Çetin, kilosu 2 bin 500 dolardan başlayan fiyatlara alıcı bulan havyardan örnek olması amacıyla 2 kilo üretmeyi planladıklarına söyledi.
Çetin, “Tesisimizdeki gibi düzenli ve bu kadar sayıda bir üretim hiçbir yerde mevcut değil. Amasya’mızı Mersin balığı üretiminde bir numaralı hale getireceğiz” şeklinde konuştu.