VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Dinçer Aydın, immünoterapinin vücudun bağışıklık sistemini uyararak savunma mekanizmalarını harekete geçirdiğini ve tümör dokusuna karşı kapsamlı bir mücadele başlattığını belirtti.
Kanser hücrelerine karşı bağışıklık sistemini kullanan immünoterapi, tedavi başarılarını önemli ölçüde artırıyor. Prof. Dr. Aydın, kanser tedavisinde her geçen gün yenilikçi yöntemlerin önem kazandığını ve bu tedavilerin, hastaların yaşam süresi ve kalitesine katkı sağlarken bazı hastalarda tamamen iyileşme sağladığını ifade etti. Ayrıca, 1950'lerden bu yana kullanılan kemoterapinin yanı sıra, akıllı ilaçlar ve immünoterapiler gibi hedefe yönelik tedavilerin, kanserle mücadelede başarı oranlarını büyük ölçüde yükselttiğini vurguladı.
“İmmünoterapiler son yıllarda onkoloji tedavisinde büyük başarılara imza atmıştır”
Prof. Dr. Aydın, insan gen haritası ve kanser gen haritasının tanımlanması sayesinde, kanser tedavisinin hızla geliştiğini ve immünoterapiler ile onkoloji tedavisinde büyük başarılar elde edildiğini belirtti. Bu tedavilerin, kemoterapi ve radyoterapinin yanında, sadece tümör dokusuna etki eden akıllı ilaçlarla birlikte, kanser hücrelerini hedef alarak bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini dile getirdi.
“Yan etkiler, kemoterapiye göre daha az”
İmmünoterapilerin, son yıllarda kanserin hedefe yönelik tedavileri arasında öne çıktığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, bu tedavilerle vücudun bağışıklık sisteminin aktif hale getirildiğini ve tümörle mücadelede önemli başarılar sağlandığını anlattı. Akıllı ilaçların da, sağlıklı hücrelere zarar vermeden sadece kanserli hücreleri hedef aldığını ve bu sayede daha etkili tedavi sonuçları elde edildiğini belirtti. İmmünoterapi ve akıllı ilaçların, kemoterapiye kıyasla daha az yan etkiye sahip olduğunu da ekledi.
“Birçok kanser türünde tercih ediliyor”
Prof. Dr. Aydın, immünoterapi ve akıllı ilaçların, kanser türüne ve hastanın durumuna uygun olarak planlandığını vurguladı. Kişiye özgü tedavi modelleri kapsamında, her hastanın ayrı değerlendirilmesi ve tümör hücrelerinin bu tedavilere uygunluğunun test edilmesi gerektiğini belirtti. Akciğer, meme, prostat, cilt, bağırsak, mide, baş-boyun, yumurtalık, rahim, rahim ağzı ve lenf bezi kanseri gibi birçok kanser türünde, bu tedavi yöntemlerinin kullanıldığını ifade etti.
“İmmünoterapi ve akıllı ilaçlarda gelecekte daha olumlu gelişmeler bekleniyor”
Prof. Dr. Aydın, kanser gen haritasının tanımlanması ve yenilikçi hedefe yönelik tedaviler üzerine yapılan bilimsel çalışmalar sayesinde, önümüzdeki yıllarda immünoterapi ve akıllı ilaçlarla ilgili daha olumlu gelişmeler beklendiğini söyledi. Bu gelişmelerin, yüksek başarı oranları sunan ve yan etkileri daha az olan tedavi seçeneklerinin artmasına katkı sağlayacağını ifade etti.