Uzman isim anlattı: Şifa deposu bitki!

Uzman isim anlattı: Şifa deposu bitki!

Nane, sofralardan hastalığa kadar hem şifa hem de vazgeçilmez bir tat. Çok faydalı olan bu bitkiye ilişkin Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik açıklamalarda bulundu.

Yemeklerde ve tatlılarda verdiği aroması ile sofralardan hiç düşmeyen nane, hastalıklarda da her derdin ilacı. Nanenin faydalarına karşı Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, açıklamalarda bulundu. Yemeklerde, içeceklerde ve tatlılarda baş tacı edilen nanenin faydaları insanları bir kez daha kendisine hayran bırakıyor.

Nane yaprağı veya naneden elde edilen uçucu yağ gıdalarda çeşni, tat-koku verici&düzeltici ve ilaç olarak kullanılıyor. Nanenin yemeklere lezzet katmasının yanı sıra şifalı özelliklerinin de bilindiğini, hâttâ hazımsızlıkta nane-limon kaynatıp içmenin ilk akla gelen ev ilacı olduğunu belirten Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, "Nane çay halinde bilhassa mide ağrıları, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kullanılmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Sezik, "Bitki çaylarında ve eczacılıkta kullanılan nanenin bilimsel adı ''Mentha  piperita''dır. Diğerlerinden ayırmak için bu naneye tıbbi nane" diyoruz. Tıbbi nanenin tarımı yapılır ve kurutulmuş yaprakları çay olarak kullanılır. Bu çayın bulantı, hazımsızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici olarak kullanılabileceği Avrupa İlaç Kurumu tarafından da kabul edilmiştir. Pek çok bilimsel kitapta, bu kullanılışların yanında gaz giderici, sindirim sistemindeki kasılmaları azaltıcı, safra salgısını artırıcı olarak da kullanılabileceği kayıtlı. Son yıllarda antioksidan, ağrı azaltıcı etkilerinin bulunduğu ve bilhassa radyoterapide radyasyonun zararlı etkilerinden cildi koruduğunu gösteren araştırmalar da yayınlandı. Kısacası tıbbi nane şifalı, yararlı bir bitkidir” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Sezik, "Nane yaprağı ya tek başına veya benzer etkilere sahip başka bitkilerle olan karışımları halinde kullanılır. Piyasada bu şekilde hazırlanmış poşet bitki çaylardan bir adetini kupaya koyup üzerine çok sıcak olmayan su ilâve edip 5 dakika civarında bekletip içtiğinizde rahatladığınızı hissedeceksiniz. Reflüsü olanlar nane çayı içmemeli, reflüyü artırabilir. Nane çayı içmek için midenizde rahatsızlık hissetmeyi beklemeyin, diğer şifalı etkilerinden yararlanmak için nane çayını daha sık içmekte yarar var" dedi.

NANE ÇAYI TARİFİ

Yapımı çok kolay olan nane çayının tarifi, midenize de çok iyi gelecek. Bununla birlikte, nane çayı kışın rahatlatıcı ve içinizi ısıtacak bir içecek olarak sıcak olarak, yazın ise serinletici ve canlandırıcı bir içecek için soğutulmuş olarak karşımıza çıkıyor. Tercihe göre sıcak ve soğuk nane çayı yapımı tarifini sizler için anlattık. 

Nane çayı nasıl yapılır?

Nane çayı için gerekli malzemeler:

5-10 taze nane yaprağı

470 ml sıcak su

Tatlandırmak için şeker veya tatlandırıcı (isteğe bağlı)

Limon (isteğe bağlı)

Buzlu nane çayı için gerekli malzemeler:

10 dal taze nane

8-10 su bardağı su

½ - 1 su bardağı şeker, isteğe göre (110-225 gr)

1 limonun suyu

Salatalık dilimleri (isteğe bağlı)

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.