Ani kol hareketlerinin omuz bölgesinde ciddi hasarlara yol açabileceğini belirten Dr. Soyarslan, "Fizik tedaviyle iyileşmeyen vakalarda cerrahi müdahale gereklidir. Ameliyat sonrası iyileşme süresi genellikle 3 ila 6 ay arasında değişebiliyor. 2-3 günden uzun süren şiddetli ağrılar için bir uzmana başvurmak önemlidir" şeklinde uyardı.
Baş üstü sporlarla uğraşanlarda biceps yaralanmalarının yaygın olduğunu belirten Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmoloji uzmanı Dr. Soyarslan, bu tür yaralanmaların genellikle fizik tedavi ile iyileştirildiğini ifade etti. Ancak, fizik tedavinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerektiğini vurguladı.
FİZİK TEDAVİ İLE SAĞLIKLIYA DÖNÜŞ
Dr. Soyarslan, voleybol, hentbol ve yüzme gibi baş üstü sporları yapan sporcularda biceps bölgesinde çeşitli yaralanmaların sıkça görüldüğünü belirtti. "Özellikle omuz bölgesinde sporculara özgü yaralanmalar yaygındır. En sık karşılaştığımız sorunlar arasında biceps tendonu zorlanmaya bağlı iltihaplanması yer alır. Hastalarımızın çoğunu fizik tedavi ile sağlıklı hallerine kavuşturuyoruz. Biceps tendonunun omuz eklemine yapıştığı kıkırdak yapı, ani hareketlerle hasar görebilir. Sürekli omuz ağrısı olan hastalarda, yırtık tespit edilirse bu durumu yine fizik tedavi ile düzeltebiliyoruz" diye açıkladı.
KRONİK ZORLANMALARDA CERRAHİ GEREKEBİLİR
Sporcularda kronik zorlanmalara bağlı olarak dokularda ödem gelişebileceğini belirten Dr. Soyarslan, "Bu durumu çeşitli enjeksiyon yöntemleriyle tedavi ediyoruz. Ancak, inatçı vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Omuzun hareket etmesini sağlayan döndürücü kaslar daha ileri aşamalarda yırtılabilir ve bu durumda cerrahi tedavi kaçınılmaz olur" dedi.
VOLEYBOL VE HENTBOLDA OMUZ ÇIKIKLARI SIK GÖRÜLÜR
Voleybol ve hentbol gibi fırlatma sporlarında omuz çıkıklarının sıkça meydana geldiğini ifade eden Dr. Soyarslan, "Tekrarlayan omuz çıkıklarında kıkırdak hasarı oluşabilir ve bu durumda cerrahi tedavi gerekebilir. Ameliyat sonrası hastalarımızın bir süre fizik tedavi almaları gerekebilir. İyileşme süresi ise genellikle 3 ila 6 ay sürer" şeklinde bilgi verdi.
Günlük spor aktiviteleri sırasında oluşabilecek omuz ağrılarının önemine de değinen Dr. Soyarslan, 2-3 günden uzun süren şiddetli ağrılarda mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerektiğini önerdi.