Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Zeki Boztaş, hastalığın belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “0-5 yaş arasındaki bebekler ve çocuklar, yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış bireyler bu hastalığa karşı daha hassastır ve ekstra dikkat göstermelidir.”
Dr. Boztaş, hastalığın aslında bir hayvan hastalığı olduğunu belirtti. “M-çiçeği virüsü, genellikle Afrika'nın kırsal ve ormanlık bölgelerinde yaşayan küçük kemirgenler ve maymunlarda bulunur. Ancak, bu bölgelerdeki vahşi yaşamın bozulması, göç hareketleri, iç savaşlar ve küresel ısınma gibi nedenlerle bu virüs, Afrikalılara geçmiştir. M-çiçeği virüsü ilk kez 1958 yılında Danimarkalı bilim insanları tarafından maymunlarda tespit edilmiştir. İlk insan vakası ise 1970 yılında Kongolu 9 aylık bir çocukta görülmüş ve insanlardan insanlara bulaşma ilk kez 2017 yılında gerçekleşmiştir.”
Hastalığın belirtilerinin ateş, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri olduğunu belirten Dr. Boztaş, “Kuluçka süresi genellikle 5-21 gün arasında olup, iyileşme süreci 2-4 hafta sürebilir. Hastalığı geçirenlerde ciltte iz kalmaz. M-çiçeği virüsünün Tip 1’i daha şiddetli seyrederken, Tip 2’si daha hafif seyreder. Hastalık nadiren kalıcı organ hasarına yol açar ve ölüm oranı salgına bağlı olarak %0 ile %10 arasında değişebilir. Ölüm riskini artıran faktörler arasında, Tip 1 MÇV'nin bulaşması, enfekte kemirgen ısırığı veya tırmalaması, yüksek virüs yükü ve zayıf bağışıklık sistemi yer alır” şeklinde konuştu.
Dr. Boztaş, çiçek aşısının hastalığa karşı koruma sağladığını ancak suçiçeği aşısının koruyucu olmadığını vurguladı: “40 yaş altı kişiler, 50 yaş üstüne göre M-çiçeği virüsüne karşı daha hassastır çünkü 1980 yılına kadar yapılan çiçek aşısı, MÇV’ye karşı %85 oranında koruma sağlamaktadır. Ancak suçiçeği aşısı MÇV'ye karşı etkili değildir.”
M-çiçeği virüsünden korunma yolları ise şöyle sıralandı:
Ateşli ve döküntülü hastalarla temastan kaçınılmalı; temas gerekiyorsa eldiven ve maske kullanılmalı.
Hastaların kıyafetleri, yatak çarşafları ve havluları paylaşılmamalı.
Hastaların kullandığı bardak, çatal, kaşık ve tabaklar kullanılmamalı.
Hastalık cinsel yolla bulaşabileceği için enfekte kişilerle cinsel temastan kaçınılmalı.
Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı veya alkol bazlı dezenfektan kullanılmalı.
Vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalı.
Etler iyice pişirilmeli.
Maymun çiçeği virüsü taşıyan bireyler evde izole olmalı; dışarı çıkmaları gerekiyorsa kısa süreli olmalı ve dışarıdayken cilt yaralarını kapatan giysiler tercih edilmelidir.
İzolasyon süresi, tüm vücut lezyonları iyileşene kadar (ortalama 4 hafta) devam etmelidir.