Metin GÜREŞ / KOMU SON HABER
Şu sıralar da art arda doğal gaz patlamaları ile ülkece sarsılıyoruz. Dün İstanbul Şirinevler’de doğal gaz patlaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.
Metin GÜREŞ / KOMU SON HABER
Şu sıralar da art arda doğal gaz patlamaları ile ülkece sarsılıyoruz. Dün İstanbul Şirinevler’de doğal gaz patlaması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmişti.
Bugün sabah saatlerinde ise Ankara Mamak’ta bir bodrum katında da doğal gaz patlaması yaşandı. İlk belirlemelere göre; 1 kişi hayatını kaybetti.
Doğal gaz patlamalarının şu sıralar sıkça yaşanması ise dikkat çekiyor. Birçok vatandaş ise doğal gaz patlamaların sebeplerini araştırmaya başladı.
Peki “Hangi durumlarda doğal gaz patlar?”, “Doğal gaz patlaması nasıl önlenir?” “Doğal gaz kokusunu nasıl anlarız?” sorularının tüm detayları yazımızda…
DOĞAL GAZ KOKUSUNU NASIL ANLARIZ?
Kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak ve kükürt kokusu gibi koktuğu bilinmekte. Benzer bir koku duyduğunuz anda kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırarak ana vanayı kapatınız.
DOĞAL GAZ PATLAMASI NEDEN OLUR?
Hidrokarbon esaslı bir yakıt olarak bilinen doğal gaz, renksiz, kokusuz ve zehirsizdir. Fakat havadan daha hafif bir gaz olması nedeniyle kapalı alanlarda sızma durumunda havalarda bulunur. Kapalı hacimde 5-15 oranında havayla karışması durumunda ateş ya da kıvılcımla temas etmesi halinde patlama oluşur. Bu sebeple doğal gaz kullanılan cihaz ve tesisatta gaz sızıntısı olmaması gerekiyor. Doğal gazın herhangi bir ortamda çok yüksek miktarda bulunması durumunda ortamdaki oksijen miktarı düşmektedir. Oksijensiz kalan vücutta da halsizlik başlar. Vücutta salgılanana laktik asit kaslarda krampların oluşmasına sebep olur. Vücut kasılarak vücudun hareket etmesini engel teşkil eder. Aynı ortamda durmaya devam ederse de solunum felci de yaşanabilir.
DOĞAL GAZ SIZINTISI ANINDA NE YAPMALIYIZ?
Ayrıca uzmanlar bu süreçte evdeki hiçbir elektrikli aletin de çalıştırılmaması gerektiği konusuna dikkat çekiyor. Bu kokunun hissedilmesi durumunda eğer lamba yanıyorsa yanmaya devam etmeli, kapalıysa da açılmamalıdır. Aynı şekilde buzdolabının kapalı olması durumunda açılmaması lazım. Elektrikli hiçbir alete kesinlikle dokunulmaması gerekiyor. Doğal gaz vanasının kapatılması durumunda pencereler açılmalı ve dışarı gidilmemeli. Daha sonra ana vana kapatılarak yetkili birimlere haber verilmelidir. Önlemler alınmaz ise olası bir doğal gaz patlaması kaçınılmaz olabilir. Balkonlarda bulunan kombi çıkışlarının kapatılmasının ardından uzatılmaması olumsuz durumların oluşmasına sebep olabilir. Kombilerin baca çıkışlarının dışarda olması ise önemli noktalardan biridir. Gaz akışının bodrum kattan geliyor olması durumunda bodrum katının iyi bir şekilde hızlıca havalandırılması gereklidir. Bina ya da konuttaki diğer vatandaşlara haber verilerek bina boşaltılmalı.
KOMBİ BAKIMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ
Kombilerinde patlamalarda önemli bir etken olduğunu uzmanlar tarafınca belirtiliyor. Peki nelere dikkat etmeliyiz? Öncelikle kombinin sızdırmazlığı kontrol edilir. Kombide zamanla oluşan tozlar temizlenmeli ve genel bir temizlik yapılmalıdır. Sıcak su girişleri ve ısıtma durumu kontrol edilir. Kombinin gaz ayarına göz atılır. Ardından kart sisteminin ve elektronik kısımların kontrolü sağlanır. Gaz kesme kontrolünü yaptıktan sonra kaloriferin ısı dönüşümü incelenir. Kombi filtresi, yoğuşma su kabı ve kalorifer giriş hattı sırayla temizlenir. Kombiye yapılacak tüm bakım işlemlerini teknik servis tarafından yapılmalı.