Vergi suçlarında değişikliğe gidildi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa teklifi görüşmelerinde Vergi Usul Kanunu’yla ilgili maddeler de kabul edildi. Böylece yargı süreçleri halen devam eden 70 bin vergi kaçakçılığı dosyası için Yeni Düzen getirilecek.
Hukukihaber.net'te yer alan bilgilere göre, yapılan düzenleme ile vergi kaçakçılığı suçlarında pişmanlık uygulaması devreye alınabilecek. Vergi kaçakçılığında cezalardaki üst sınır arttırılırken, bu suçlar zincirleme suç kapsamında değerlendirilecek. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, 1999 ve 2008 yılında bu alandaki cezaların alt ve üst sınırlarının değişmesiyle sorunlar yaşanmaya başlandığını belirtti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun ‘her bir takvim yılı için farklı ceza’ uygulamasıyla da suç ve ceza dengesi arasında bir bozukluğun meydana geldiğini belirten Güler şöyle devam etti: “Hem bu zincirleme suç kapsamı içerisinde değerlendireceğimiz gerçek fail üzerindeki uygulamalarda ceza dengesini sağlaması hem en önemli konu olarak pişmanlık derecesini de ortaya koyabilecek ve hem de devletin vergi kaybını da ortadan kaldıracak bir düzenlemeyi ortaya koymaya çalıştık.”
‘ZİNCİRLEME SUÇ’ NASIL ETKİLEYECEK
YARGITAY Ceza Genel Kurulu’nun 2002 yılında verdiği karar nedeniyle, mahkemeler tarafından kaçakçılık suçunun birden fazla yılda işlenmesi durumunda her yıl için ayrı ayrı ceza veriliyor. Örneğin 2017, 2018 ve 2019 yıllarında işlenen sahte belge düzenleme suçu için alt sınırdan ceza verildiği varsayımında, 3+3+3 toplam 9 yıl ceza veriliyor. Önerilen düzenleme ile suçların birden fazla takvim yılı veya vergilendirme dönemi içinde aynı suç işleme kararının icrası kapsamında işlenmesi halinde, zincirleme suç kapsamında bir cezaya hükmolunacak ancak ceza dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılacak. Buna göre az önceki örnekteki 9 yıl ceza en az 3 yıl 7.5 ay en fazla 5 yıl 2.5 ay olarak uygulanacak.