Kızılcık meyvesi ile reçel, marmelat, şerbet, komposto ve etler için soslar yapılır. Antioksidan maddeler sayesinde cildi güzelleştirirken yaşlanma etkilerinin en aza indirgenmesini sağlar.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU ÖNLER
Kızılcık suyunun en bilinen faydaları arasında idrar yolu enfeksiyonu sorununa karşı etkili olması yer alır. Antibakteriyel faydaları bulunan kızılcık, mesane ve idrar yolunun yüzeyine tutunarak enfeksiyon yaratan Escherichia coli bakterisini önlemede etkilidir.
DİŞ ÇÜRÜKLERİNİ TEDAVİ EDER
Kızılcık ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. Diş eti hastalıkları, diş çürüklerini tedavi eder.
KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Kızılcık meyvesi, içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde kalp sağlığına fayda sağlar. Bunun yanında kalp hastalıkları riskine karşı korumada etkilidir. Kan basıncını düşürerek kolesterol dengesini sağlar.
MİDE KANSERİNE KARŞI KORUMA SAĞLAR
Kızılcık, helikopter pilori bakterisinin ortaya çıkardığı mide ülseri ve mide kanseri riskini azaltabilecek bir bitki bileşiği içermektedir. Besin maddeleri açısından zengin olan kızılcık ürünlerinin tüketilmesi, bakterilerin büyümesini engelleyerek mide kanseri gelişme riskini azaltıyor.
KIZILCIK BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Kızılcık içerisinde yer alan C vitamini bağışıklığın desteklemesinde etkili olur ve vücudun kolajen üretim sürecinde görülür. Bu sebeple cilt, eklem sağlığı ve genel vücut sağlığının iyileşmesinde önemli bir rol oynar.
TÜKETİMİ:
Çoğunlukla meyve suyu ya da kurutulmuş şekilde tüketilen kızılcık meyvesi, nadiren çiğ olarak tüketilir. C vitamini, potasyum içeren kızılcık suyu ilave şekerler bakımından yüksek olabilmektedir.
Çiğ kızılcık meyvesinin olgunlaşma süresi 16 ay sürer ve sonbahar zamanında hasat edilir. Dondurucuda 6 ila 12 ay arasında saklanarak tazeliği korunabilir. Kızılcık aynı zamanda sos ya da jöle haline de getirilerek tüketilebilmektedir.