Vücudumuzun gizli hafızası mı var? Hafıza sadece beyinde olmayabilir!

Vücudumuzun gizli hafızası mı var? Hafıza sadece beyinde olmayabilir!

Bilim insanları, beyin dışındaki hücrelerin de öğrenme ve hafıza işlevi görebileceğini keşfetti. Bu yeni buluş, hafıza sorunlarını tedavi etmek ve öğrenme süreçlerini geliştirmek için umut vadediyor.

New York Üniversitesi'nden bilim insanları, vücudun farklı bölgelerindeki hücrelerin de beyin hücreleri gibi öğrenme ve hafıza işlevine sahip olabileceğini keşfetti. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, sinir ve böbrek dokusu hücrelerinin belirli kimyasal sinyallere tekrarlayan biçimde maruz kalmaları sonucu "hafıza genini" aktive ettikleri gözlemlendi. Bu durum, öğrenme sürecinin aralıklı tekrarlar yoluyla beyindeki gibi diğer hücrelerde de gerçekleşebileceğini gösterdi.

Araştırma ekibinin başında yer alan Nikolay V. Kukushkin, bulguların hafıza ve öğrenme süreçlerinin beyinden bağımsız hücrelerde de var olduğunu işaret ettiğini belirtti. Kukushkin, "Bu keşif, hafıza sorunlarını tedavi etme ve öğrenmeyi geliştirme potansiyeli sunuyor," dedi. Bu araştırma, hafıza hastalıkları tedavisi için yeni bakış açıları sunarken, vücudumuzun farklı organlarının da beyin gibi bilgi "hatırlama" kapasitesi olabileceğini ortaya koyuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.