Sinop’ta balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu, genellikle havyarların 15 Haziran ila 15 Temmuz tarihleri arasında hazırlandığını dile getirdi.
Havyar yapmanın hem zaman isteyen hem de zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Gündoğdu, şu ifadeleri kullandı:
“İŞLERİMİZ ESKİYE GÖRE ÇOK DÜŞÜK”
“Bu balık kefal yumurtası. 15 Haziran ila 15 Temmuz tarihleri arasında kefallerde olur. Tamamında değil de en az 100-200 kilogramın içinden 8-10 tane çıkar. Oldukça değerlidir. Onun yumurtasını alıyorlar. Zaten ölmüş bir balık, balıkların arasından sıkışmış gelmiş bir balık. Biz de bunu değerlendirmek için bu şekilde hazırlık yapıyoruz. Pastırma kıvamına taşıyoruz, tuza yatırıyoruz. 4- 5 saat kadar tuzda marine ettikten sonra çıkartıp, yıkayıp, kurutuyoruz. Pastırma kıvamına getirip yurttaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Zahmetli ve eziyeti çok bir iş. Bayağı bir alaka ve ilgi isteyen bir iş. Fiyatı geçen yıl 3 bin TL sularındaydı. Bu yıl tahmin ediyorum ki, 5 bin TL civarında olacak. Çok sirkülasyon gören bir balık değil. Yılda en fazla çok olsun 3 kilogram çıkıyor. 500 kilo balığın içinden 8-10 tane balıkta var. Onun da her bir tanesi yaklaşık 200-250 gram. Yurttaşın bu balığı almaya gücü yok. İstanbul’dan bir İtalyan lokantası geçen yıl istemişti. Rendeleyip makarnanın üzerine koyuyorlarmış onlar. Eskiye göre işlerimiz çok düşük. Satışlarımız bayağı düşük. Bu yıl Sinop’un turizmi de düşük. Cebinde paraları yok insanların. Bir otel oda fiyatı 5 bin TL. İnsanların bu paraları harcayacak gücü yok.”