Yatırımcının tercihi değişti! Kârı duyan ona yöneldi

Yatırımcının tercihi değişti! Kârı duyan ona yöneldi

Türkiye'de konut fiyatlarındaki artış ve kredi faiz oranlarının yükselmesi, emlak satışlarında düşüşe yol açtı. Kârı duyan onu tercih etti.

Sivas İnşaat Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Gökhan Fatih Aslan, pandemi ve depremden sonra müşteri tercihinin müstakil konutlara yönelmesine rağmen yüksek maliyetler nedeniyle satışların beklenilen düzeyde olmadığını ifade etti.

aw201980-01.jpg

Aslan, yaptığı açıklamada, enflasyondan dolayı inşaat maliyetlerinin sürekli arttığını ve bunun satışları olumsuz etkilediğini söyledi. Maliyet artışlarının durup sabit hale gelmesi halinde öngörülebilirlik sağlanabileceğini ve bunun da satışlara katkı sağlayabileceğini belirtti.

Aslan, konut maliyetlerini artıran faktörleri malzeme fiyatlarındaki artış, arsa fiyatlarındaki artış, işçilik maliyetlerindeki artış şeklinde sıraladı.

aw201980-02.jpg

Satış rakamlarının arttığını fakat vatandaşın alım gücünün buna yetişmediğini de vurgulayan Aslan, bu noktada uygun oranlarda ucuz kredilerin bankalardan gelmesini beklediklerini ifade etti. Aslan, bankaların da bu krediyi açmakta zorlandığını kaydetti.

“SİVAS’TA MÜSTAKİL EV FİYATLARI 8 MİLYONA ULAŞTI”

Aslan, Sivas’ta müstakil ev fiyatlarının 8 milyona ulaştığını ifade ederek, “Gönül istiyor ki iyi bir evde oturayım. Hatta güvenli, müstakil villa olsun istiyor. Fakat istek artınca fiyat artıyor. Şu anda bu artan maliyetlere baktığımız zaman Sivas'ta da villa fiyatları yaklaşık 8 milyona ulaştı. Bu rakamlarda herkesin karşılayabileceği rakamlar değil. Bankalardan da kredi olmayınca bu parayı nakit verecek müşteri olmuyor” İfadelerini kullandı.

aw201980-03.jpg

"PARASI OLAN KONUT YERİNE MEVDUAT FAİZİNİ TERCİH EDİYOR"

Nakit parası olan yatırımcılar, mevduat faizlerini tercih etmeye başladı ve konut yatırımı cazibesini kaybetti.

Aslan, parası olan vatandaşların parasını konuta yatırmak yerine faize yatırmayı tercih ettiklerinin altını çizdi. Aslan, "Müşterilerimize nakit verme konusunda da titiz davranıyoruz. Örneğin, 7-8 milyon lira gibi büyük bir miktarı olan bir müşteri için, bugün bankaya yatırsa yaklaşık 500 - 600 bin lira arasında bir faiz geliri elde edebilir. Bu durumda, müşterinin parasını bize vermesini zorlaştırıyor çünkü onlar için para son derece değerli. Bu nedenle, kredi imkanı olmayanlar için talep oluşmuyor. Aynı şekilde, parası olan müşteriler de paralarını kullanmaktan çekiniyorlar ve alternatif çözümler arıyorlar. Dolayısıyla, mevcut durumu değerlendirdiğimizde, aslında bir talep olmadığı daha doğru bir tespit olabilir" şeklinde konuştu.

Picture background

“MÜSTAKİL EVDE YAŞAMAKLA BİR APARTMANDA YAŞAMAK AYNI DEĞİL”

Aslan, Sivaslı vatandaşlar ise müstakil evlerin daha güzel ve güvenilir olduğunu belirtti. İnsanların artık şehir merkezinden uzaklaşmak ve müstakil evlerde yaşamak istediklerini söyledi. Ayrıca müstakil bir evde yaşamakla bir apartmanın aynı şey olmadığını sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.