Yeni dönem otomotiv piyasasını altüst edecek! Fiyatlar 700 bin TL birden artacak

Yeni dönem otomotiv piyasasını altüst edecek! Fiyatlar 700 bin TL birden artacak

Otomotiv piyasasını altüst edecek gün geldi çattı. İki gün ardı ardına yürürlüğe girecek olan uygulamalar fiyatların roket gibi fırlamasına neden olacak.

Türkiye’deki otomobil pazarında dengeleri tamamen değiştirecek hamleler ardı arında geliyor. Kısa süre önce açıklanan kararlar yarın ve Pazartesi günü ardı ardına uygulanmaya başlayacak. Bir süredir zararına kampanyalı satış yapılmasına karşın atılacak olan bu yeni adımların, sıfır otomobil fiyatlarının roket gibi fırlamasına neden olacak.

Picture background

AB ‘NİN YENİ KURALI TÜRKİYE’DE

7 Temmuz tarihinden itibaren AB’nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği ‘Genel Güvenlik Yönetmeliği’ (GSR) uygulaması yarından itibaren yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren otomobil üreticileri ellerindeki GSR özelliği taşımayan otomobilleri, bir önceki yıl yaptığı toplam satışın yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde satışa sunacak.

Picture background

Sektör temsilcileri ise otomobil markalarının ellerinde GSR özelliği taşımayan 50 binden fazla araç stoku olduğu dile getirirken, kısa süre önce alınan bir kararla uygulama kapsamı bir nebze olsun esnetildi. Ulusal tip onayı ile üretilen araçlar için tarih 31 Ağustos’a kadar ertelendi. Karar, ithal otomobiller için hala geçerliliğini koruyor.

Bir diğer yeni uygulama ise 8 Temmuz Pazartesi gününden itibaren hayata geçirilecek. Resmi Gazete’de 8 Haziran’da yayımlanan karar ile Çin’den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara yüzde 40 ilave vergi getirilmiş, en düşük gümrük vergisi de 7 bin dolar olarak belirlenmişti.

Picture background

700 BİN TL ZAM

Bu kapsamda, yüzde 10 mevcut verginin üzerine yüzde 40 ek gümrük vergisi ve KDV ile ÖTV de eklenecek. Bunun akabinde, Çinli otomobil üreticilerinin de araçlarının fiyatlarını 400 ile 700 bin TL arasında arttıracağı öngörülüyor. Sektör temsilcileri bu durumda markaların Türkiye’ye yönelik üretim planlarını yeniden gözden geçirmelerine neden olabileceğini ifade ederken, bu konuyla alakalı bir karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Picture background

Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli oto ithalatı, uygulanan söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak. Yani Türkiye'de yatırım yapanlar, söz konusu vergiden muaf tutulacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.