Zihinsel sağlık, en az bedensel sağlık kadar önemlidir. Bedeni daha iyi koruyabilmek için spor yapıp beslenmemize dikkat edebiliriz, ancak ruh sağlığımızı korumak için neler yapabileceğimizi bilmek çok daha önemlidir.
Çoğu insan ruhunun bedeni kadar ilgiye ihtiyacı olmadığını düşünür. Ancak ruhsal durum, bedenin iyileşmesi içinde gereklidir. Bunun için uygulanması gereken çok önemli detaylar var.
Yeni bir yıl gelmişken tertemiz bir sayfa açıp ruh sağlığı için adım atmak isteyenlere 4 etkili öneri…
RUTİNLER OLUŞTURUN VE BU RUTİNLERİ KORUYUN
Düzenli bir hayat, ruhsal durumunuzu etkileyip iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Düzenli yaşamak içinse planlı olmak ve rutinleri önemsemek gerekiyor. Ancak rutinleri illa planlayarak uygulamak zorunda değilsiniz.
Rutinler zaten kendiliğinden oluşan süreçlerdir. Ancak gelişigüzel yaşamak yerine rutinlerinize değer vermelisiniz. Peki, rutinleri nasıl oluşturacaksınız?
Sabahları uyandığınız saatten yediğiniz yiyeceğe, yaptığınız kahveye ya da spora kadar her şeyin bir düzeni olabilir. Mesela gün içerisinde Türk kahvenizi yudumladığınız saat, rutininizi oluşturur. Erken kalkma rutini oluşturup sağlıklı bir kahvaltıyı her sabah yapacağınıza dair kendinizi rutine zorlarsanız, birkaç zaman sonra bu sürekli bir rutin haline dönüşür ve psikolojiniz için olumlu katkılara sebep olur.
EKRAN SÜRENİZİ KISALTIN
Çoğumuz evde ya da işten eve giderken elimizde telefon, kaydırıp dururuz. Bu artık bir hastalık halini aldığından, daha az ekran sürelerini hedeflemelisiniz. Yapılan tüm araştırmalar ekran karşısında geçirilen süreler fazla olduğuna kaygının arttığını ortaya koyuyor.
DÜZENLİ VE SAĞLIKLI UYKUYU ÖNEMSEYİN
Sağlıklı bir uyku tüm bedeninizi olumlu yönde etkiler. Bedeniniz iyileşirken zihinsel sağlığınız da düzelir. Her gece sıfırlanan zihin, kendini yeniler ve iyi hissetmenize katkı sağlar. Bunun için doğru saatlerde düzenli uyku uyumak, çok geç saatlere kadar uykusuz kalmamak önemli bir detaydır.
Günde ortalama 7-8 saat uyumak, hem bedenen hem de ruhen dinlenmenizi sağlar. Diğer insanlara göre daha stresli olan kişilerin az uyudukları uzmanlar tarafından sürekli ortaya konuyor.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI BIRAKIN
Sigara, alkol gibi alışkanlıklar fiziksel sağlığa olduğu kadar zihinsel sağlığa da olumsuz yönde etkilerde bulunur. Bunun için mümkün olduğunca bu zararlı alışkanlıklardan uzak kalmak gerekiyor. İlk anda iyi hissettiren bu kötü alışkanlıklar uzun vadede depresyon, öfke ve kaygıya yol açabilir.