'Yeniden değerleme' oranı davalık oldu.
'Yeniden değerleme' oranı, yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksinde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıyla belirleniyor.
Ortaya çıkan oran, adli ve idari para cezaları ile vergi tutarlarındaki artışı belirliyor.
DAVA KONUSU OLDU
Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dairesi, İdari Yargılama Usulü Kanununda yer alan ibareyi Anayasa Mahkemesine taşıdı.
Davaya konu olan madde şöyle:
"Konusu yüz bin Türk lirasını vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalar..." Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. Vergi Dairesinin itirazı, 'Konusu yüz bin Türk lirasını aşan" ibaresine yapıldı.
Mahkeme, ibarenin, Anayasa'nın 2., 10., 13., 36. ve 37. maddelerine aykırı olduğu ileri sürdü ve iptaline karar verilmesini talep etti.
GEREKÇE
Samsun'daki mahkeme, itirazının gerekçesini şöyle açıkladı:
Davanın açıldığı tarih ile uyuşmazlığın mahkemece ve sonrasında istinaf merciince karara bağlandığı süreçte, her yıl yeniden değerleme oranında güncellenerek artırılan parasal tutarın değişebildiği,
bu itibarla davanın açıldığı tarihte temyiz yolu açık olan bir uyuşmazlığın istinaf merciin karar verdiği tarih itibarıyla temyiz yolu kapalı hâle gelebildiği,
bu durumun mahkemeye erişim hakkı, hükmün denetlenmesini talep etme hakkı, ölçülülük ve kanuni hâkim ilkeleri ile bağdaşmadığı, ayrıca kuralda temyize ilişkin parasal tutar açısından davanın açıldığı tarihin mi, istinaf merciin karar tarihinin mi esas alınacağı yönünde bir belirliliğin ve açıklığın bulunmadığı,
bu suretle kuralın hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkeleriyle de çeliştiği, mahkemeler arasında yargılama süreleri açısından farklılıklar olabileceği gözetildiğinde aynı tarihte açıldığı hâlde diğerine göre daha erken sonuçlanmış olması nedeniyle davalardan biri temyize tabi iken, diğer dava açısından temyiz yolunun kapalı olması durumuyla karşılaşılabileceği,
bu durumun ise eşitlik ilkesini ihlal ettiği belirtilerek kuralın Anayasa'nın 2., 10., 13., 36. ve 37. maddelerine aykırı olduğu..."
İPTAL KARARI ÇIKTI
Anayasa Mahkemesi, başvuruyu haklı buldu ve "Konusu yüz bin Türk lirasını aşan" ibaresinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.