Birçok üretim yapan firma ekonomik kriz karşısında dik duramadı. Günden güne iflas eden firmaların sayısı tırmanmaya devam ediyor. Bu sefer de Dünya'da adından söz ettiren Türk firması yere çakıldı. İflas bayrağını çekmek zorunda kaldı.
Merhaba Haber'in Haberine Göre;
1935 YILINDA KRULAN FABRİKA TÜRKİYE'YE BÜYÜK KATKI SAĞLADI
Geçmişte büyük iflasların yaşanıp yaşanmadığını araştıranlar için çarpıcı detaylar paylaşıldı. Türkiye'nin önde gelen firmalarından birisinin nasıl iflasa sürüklendiği paylaşıldı. Yerli ve milli traktör üreten Türk firması farklı gerekçelerle iflas etti.
DÜNYA'DA 10. SIRADAYDI
Dünya'da 10. sırada olan Uzel Traktör firması, 1935 yılında Bursa'da kurulan fabrika 5 yıl sonra İstanbul'a taşındı. İlke etapta araçlar için kullanılan makasları üreten fabrikanın işi başka bir boyuta taşıması 25 yıl sürdü. İflas eden firmanın ismi Uzel Traktör.
MİRAS BU ŞEKİLDE PAYLAŞTIRILDI
Uzel, 1960 yılında traktör üretimine başladı. Üretim yeni başlamışken 1963 yılında fabrikanın sahibi İbrahim Uzel vefat etti. Dev fabrikanın hisseleri çocukları arasında paylaştırıldı. Oğlu Ahmet Uzel yüzde 40, büyük kızı yerine hisseyi yönetecek olan kocası Cemal Atay yüzde 40, diğer iki kızı da yüzde 10 hisse aldı. O dönemlerde üretilen traktörlerin çoğu Uzel fabrikasından çıkıyordu.
100 MİLYON DOLAR BORÇ BULDU VE FABRİKAYI AYAĞA KALDIRDI
Aile içi çatışmalardan dolayı fabrikada sorunlar çıkmaya başladı. Bu sebepten 1990’lı yıllarda yüzde 10’luk hisseye sahip olan Zapsu Ailesi, hisselerini satmaya karar verdi.
Aynı dönemde yüzde 40’lık hisse sahibi Cemal Atay da vefat etti. Fabrikadaki hisselerde dengesizlik bu dönemde başladı. Ahmet Uzel 100 milyon dolar borç buldu ve 1996 yılında hisseleri tek elde topladı. Bundan iki yıl sonra yani 1998 yılında ise vefat etti.
85 ÜLKENİN PİYASASINDA YER ALAN BİR TÜRK MARKASIYDI
Yüksek borç ve düşen ciro nedeni ile Önder Uzel şirketin başına geçti ve şirketi oldukça da toparladı. Birçok ülkede fabrika açtı.
Uzel markası 85 ülkenin de pazarında yer aldı. 2007 yılından sonra aralarındaki anlaşmazlık sebebi ile Serdar Uzel, annesinin ve kız kardeşinin tarafına geçti ve temyize giden davanın seyrini değiştirdi. Uzel şirketi tekrar araştırılmaya başlandı. Bankaların şirkete olan güvensizliği ve tedarikçilerin paralarını alamayacakları yönündeki korkuları üretimde sorun yarattı.
DOLANDIRICI DEDİLER VE FABRİKA İFLAS ETTİ
Üretimi artırmışken ve borçların ödenmesi hızlanmışken alacaklıların kapıya dayanması, aile içi anlaşmazlık ve hatta aile üyelerinin Önder Uzel'in ‘dolandırıcı’ olduğu yönündeki iddiaları, şirketi iflasa sürükledi.
İflas bayrağının çekilmesiyle işinden olan işçiler, haklarını alamadan evlerine gönderildi. İflastan sonra fabrikadaki makinalar yağmalandı. Bir zamanlar Türkiye'nin devleri arasında yer alan traktör fabrikası bu garip hikayeler neticesinde iflas etti.