Modacılar Yıldırım Mayruk ve Barbaros Şansal, 2015 yılında İstanbul'da düzenlenen bir müzayede ile evlerindeki eşyaları satışa çıkararak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yerleşmişti. Ancak, son dönemde yaşadıkları sorunlar nedeniyle Türkiye'ye geri dönme kararı aldılar.
Barbaros Şansal, Semra Topçu'nun Youtube kanalında yer alan İkinci Yüzyıl Kehanetleri programında yaptığı açıklamada, Kuzey Kıbrıs'ta yaşadıkları sorunların Türkiye'ye geri dönme kararlarında etkili olduğunu belirtti. Şansal, KKTC'deki bürokratik zorluklar, yürümeyen işler ve niteliksiz personel sorunlarına dikkat çekti. Ayrıca, sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamamak gibi yaşadıkları sıkıntıları da dile getirdi.
Şansal, yaşadıkları sorunlar üzerine Türkiye'nin KKTC Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun Yıldırım Mayruk'tan özür dilediğini ve kendilerine yardımcı olacağını belirtti. Ancak, artık Türkiye'ye dönmeye karar verdiklerini ve tüm atölyelerini kapattıklarını, yatırımlarını geri çektiklerini ve taşınmazlarını satışa çıkardıklarını ifade etti.
Şansal Türkiye'ye geri dönerken ellerindeki servetin, kumar, gece kulübü veya uyuşturucu parası olmadığını vurgulayarak, bu paraların dürüstçe kazanılmış olduğunu belirtti.
Barbaros Şansal kimdir?
1957 yılında Ankara'da Sungur Tekin Şansal ve Güner Eczacıbaşı'nın çocuğu olarak dünyaya gelen Şansal, eğitim hayatına çeşitli okullarda başladı ve farklı yerlerde eğitim aldı. Şişli Özel Dost İlkokulu'ndan Yeşilköy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulu'na, Site Koleji'nden İstanbul Alman Lisesi'ne, İzmir Fatih Koleji'nden İstanbul Vefa Lisesi'ne ve İstanbul Maltepe Lisesi'ne kadar birçok okulda eğitim gördü. Ardından Marmara Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi'nde eğitimini sürdürdü ve bu süreci Londra'da tamamladı.
Modacılığıyla tanınan Şansal, sadece modacı kimliğiyle değil, aynı zamanda LGBT hakları savunuculuğu ve savaş karşıtı duruşuyla da bilinir. Medya dünyasında da aktif olan Şansal, Habertürk'te "Toplu İğne" ve Skytürk'te "Çengel İğne" adlı programları sundu. Ayrıca "3. Sınıf Hamur Kağıda Mürekkebi Hayatlar" isimli bir kitap yazdı ve Matthew Frederick ve Alfredo Cabrera adlı yazarların "Moda Okulunda Öğrendiğim 101 Şey" isimli kitabını Türkçe'ye çevirip yayınladı. Marmara Üniversitesi ve Ankara Başkent Üniversitesi'nde "Moda Tarihi" dersleri de verdi.