'Yılı rekorla kapattılar' Alım noktasında oluşan dağlar böyle görüntülendi

'Yılı rekorla kapattılar' Alım noktasında oluşan dağlar böyle görüntülendi

Karaman’da rekoltenin yüksek olması nedeniyle alım noktalarında pancar dağları gerçekleşti.

Karaman'da bu yıl pancar üretiminde rekor kırıldı. Rekoltenin yüksek olması nedeniyle alım noktalarında pancar dağları meydana geldi.

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, Demiryurt köyündeki pancar alım noktasında incelemelerini gerçekleşti. Mehmet Bayram, Karaman ve bölge çiftçisi olarak bu yıl şeker pancarında bereketli bir yıl yaşandığını dile getirdi.

aw101551-10.jpgKaraman’ın bu yıl yaklaşık 480 bin ton pancar sözleşmesi olduğunu söyleyen Bayram, “Fakat bu sözleşmenin dışında bu yıl verim olarak dekar başına ortalama 10-12 ton üretim olan yerlerimiz oldu. Buda ister istemez rekoltenin rekor kırdığını gösteriyor." dedi.

"BU BİR REKORDUR"

Başkan Bayram, bu üretimin bir rekor olduğunu belirterek; Çünkü 480 bin ton sözleşmeli pancar teslim edeceğimizi varsayarsak, bu yıl 100 bin tonun üzerinde Karaman’da üretim fazlası olduğunu görüyoruz. Buda bir rekordur.

aw101551-09.jpgBaşkan Mehmet Bayram, tarlada gelmeyi bekleyen 70 bin ton pancarın bulunduğunu söyleyerek; Karaman geneline baktığımız vakit üreticimiz şu anda 490 bin ton civarındaki pancarı kantarlara teslim edildi. Tarlalardan gelmeyi bekleyen 70 bin ton civarında da pancar bulunmaktadır. Muhtemelen de Ocak ayının ilk haftası itibaren de hasadın tamamlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Karaman ile Konya’nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinde üretilen pancarın Türkiye’nin yüzde 20’sini karşıladığını dile getiren Bayram, “Ereğli Şeker Fabrikasına ekim yapan Karaman ile Konya’nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinin çiftçileri yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin ton fabrikaya sözleşmeli ekim yapıyor." dedi.

aw101551-07.jpgBaşkan Mehmet Bayram, bu yıl 3 milyon 25 ton alım sözleşmesinin yapıldığını belirterek, Fakat bu yıl Türk-Şeker bu bölgelerde ekim polarlarının yüksek çıkmasından dolayı, Susurluk, Amasya, Sakarya ve Afyonkarehisar’daki fabrikalar için de ekim yaptırdı. Bu nedenle bu yıl 3 milyon 25 bin ton alım sözleşmesi yapıldı. Bu duruma genel olarak baktığımızda 1 milyon ton civarında bir üretim fazlası olduğunu görüyoruz. Bu da 4 milyon ton üretim demek.

aw101551-03.jpgBayram konuşmasının devamında; Türkiye genelinde 22 milyon ton pancar üretiminin olduğunu varsayarsak, bu üretimin yaklaşık yüzde 20’ye yakınını Karaman ile Konya’nın Karapınar ve Ereğli ilçelerinde üretildiğini söyleye biliriz" ifadelerinde bulundu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.