Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi başladı

Yozgat’ta ata tohumu ile fasulye üretimi başladı

Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı beldesinde, "Araplı fasulyesi" olarak bilinen ve asırlık ata tohumu ile yetiştirilen yeşil fasulyenin hasadına başlandı.

Araplı beldesinde tamamen doğal ve organik yöntemlerle üretilen Araplı fasulyesi, pazarda 60-65 lira arasında satışa sunuluyor. Bu fasulye, kılçıksız yapısı ve kendine özgü lezzetiyle İç Anadolu Bölgesi’nde birçok ilden ilgi görüyor. Yaz aylarında ilçeye gelen gurbetçi vatandaşların da dikkatini çeken Araplı fasulyesi, belde halkının geçim kaynağı olarak büyük önem taşıyor.

Araplı beldesinde 26 yıldır ata tohumu ile fasulye üreten çiftçi Lokman Atıl, belde halkının büyük bir kısmının geçimini bu fasulyeden sağladığını belirtti. Atıl, fasulyenin tamamen doğal ve organik olduğunu vurgulayarak, “Araplı fasulyesi ata tohumuyla üretilir ve geleneksel yöntemlerle yetiştirilir. Ancak iklim değişiklikleri nedeniyle verimde azalma yaşanıyor. Önceden dönüm başına 150-200 kilogram ürün alırken, şimdi bu miktar 50 kilogram civarına düştü. Hasat süresi de önceki 8 haftadan 4-5 haftaya indi. Bu nedenle ata tohumu ile üretilen Araplı fasulyesinin korunmasını talep ediyoruz” dedi.

Yozgat’ta fasulyenin pazarda ve yöredeki ekonomik değeri göz önüne alındığında, bu geleneksel ürünün korunması için yetkililere çağrıda bulunuluyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.