Geliri yüksek olan çalışanlar için süreç resmen başladı. Geçtiğimiz yıl yalnızca bir işverenden 3 milyon lirayı aşan gelir elde edenler ile ikinci ve sonraki işverenlerden 230 bin liradan fazla kazananların beyanname verme süresi 7 Nisan itibarıyla tamamlandı.
TEBLİGATLAR ADRESLERE GÖNDERİLECEK
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, GİB artık beyanname vermeyen kişileri geçmiş yıllara kıyasla çok daha kolay tespit edebiliyor. Banka işlemleri, sigorta verileri ve Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimleri gibi pek çok kaynaktan elde edilen bilgiler analiz edilerek beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişiler belirleniyor.
Gelir İdaresi, beyanname döneminin tamamlanmasının ardından, gelir elde ettiği halde beyan yapmayan veya eksik bildirimde bulunanları incelemeye alıyor. Tespit edilen bu kişiler, ilgili vergi dairelerine bildiriliyor. Tebligat yapılan kişiler hem beyan edilmeyen gelirlerine göre hesaplanan vergiyi hem de ek olarak vergi ziyaı cezasını ödemekle yükümlü oluyor.
TEBLİGAT ÖNCESİNDE BAŞVURANLAR CEZADAN MUAF
Vergi dairesinden henüz tebligat yapılmadan önce, Vergi Usul Kanunu’ndaki "pişmanlık" hükümlerinden faydalanarak beyanda bulunanlar, yalnızca vergilerini ödeyip ceza almaktan kurtuluyor.
Geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zamanında beyan yapmayan vatandaşlara çağrıda bulunarak, vergi daireleri işlem başlatmadan önce pişmanlıkla beyanname verilmesi gerektiğini hatırlattı.