1950’li yıllarda işçi açığını başta Türkiye olmak üzere birçok ülkelerden işçi çağıran Almanya ikinci kez diğer ülkelerden işçi alımı yapacak.
Almanya'da ekonomik krize bağlı işçi bulamama sorunu yaşanıyor. Alman hükümeti yine gözünü ucuz işçiye çevirdi. Almanya'da hükümet, her alanda baş gösteren personel açığını yurtdışından gelecek iş göçüyle kapatmayı planlıyor.
Bundan 68 yıl önce başlayan iş göçü ile Türkiye, İspanya, İtalya, Portekiz gibi ülkelerden aldığı misafir işçilerle ekonomisini canlandıran Almanya, 1960'lı yıllarda gerçekleştirdiği ekonomik mucizenin benzerini yapmak için gözünü yine yurtdışına çevirdi.
ALMANYA HANGİ MESLEKLERDEN İŞÇİ ALACAK
Neredeyse her alanda işçiye ihtiyaç olmasına karşın bürokratik engellerin olduğu ülkede, durumun ne kadar vahim olduğunu bir araştırma ortaya koydu. Buna göre Almanya'da sadece bilgisayar mühendisi değil, büyük bir hasta bakıcı, çocuk eğitmeni, kamyon şoförü, tesisatçı, kaloriferci, sosyal pedagog, inşaat elektrikçisi, fizyoterapist ve oto tamircisi boşluğu var. Uzmanlar acil ihtiyaç duyulan personel açığını mercek altına aldı.
-Sosyal hizmet-pedagog: 20 bin 578
-Çocuk bakımı ve eğitimi: 20 bin 466
-Yaşlı bakım elemanı: 18 bin
-İnşaat elektrikçisi: 16 bin 974
-Sağlıkçı ve hemşire: 16 bin 839
-Sıhhi tesisat, kalorifer ve klima: 14 bin
- Bilgisayar uzmanı: 13 bin 638
-Fizyoterapist: 12 bin 60
-Otomobil tamircisi: 11 bin 771
-Kamyon-TIR şoförü: 10 bin 562