Yüzyıllık gelenek sürüyor Yapımı 8 saat sürüyor hazır olunca kaleden davul çalınıyor

Yüzyıllık gelenek sürüyor Yapımı 8 saat sürüyor hazır olunca kaleden davul çalınıyor

Çorum'un İskilip ilçesindeki vatandaşlar, sekiz saat süren özenli bir pişirme işlemiyle hazırladıkları keşkeği, iftar sofralarının vazgeçilmezi haline getiriyor. Bu yüzyıllık gelenek, her Ramazan ayında fırınların ateşiyle yeniden can buluyor.

Çorum'un İskilip ilçesi, yüzyıllar boyunca süregelen bir geleneğe ev sahipliği yapıyor. İftar sofralarını zenginleştiren keşkek, sekiz saatlik bir pişirme sürecinin ardından fırınlardan çıkıyor. İskilip'te her mahallede bulunan ve bu geleneği yaşatan keşkek fırınları, iftar vakti geldiğinde yoğunlaşıyor. UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan bu lezzetli yemeğin, sekiz saat süren pişirme maratonu iftar sofralarında son buluyor.

aw162810-03.jpg

İskilip Belediye Başkanı Ali Sülük'ün çabalarıyla marka tescili kazanan keşkek, İskilip dolmasının ardından şehrin en meşhur ikinci yöresel yemeği olarak kabul ediliyor. Özellikle iftar döneminde büyük ilgi gören keşkek, fırın sahiplerinin yüzünü güldürüyor. Yalnızca Ramazan ayında faaliyet gösteren keşkek fırınları, bu dönemi en karlı şekilde geçirmek için çeşitli imkanlar sunuyor.

aw162810-07.jpg

KEŞKEKLER PİŞTİKTEN SONRA KALEDEN DAVUL SESLERİ YÜKSELİYOR
Sabahın erken saatlerinde vatandaşlar, keşkek çömleklerini fırına teslim ediyor. Her çömlek, karışmaması için özel işaretler taşıyor. Pişme işlemi tamamlandığında ise İskilip Kalesi'nden davul ve zurna sesleri yankılanıyor. Bu sesleri duyan vatandaşlar, pişen keşkeklerini almak üzere fırınlara yöneliyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.