Zeytinyağında KDV kalkıyor! Hükümetten karar çıktı

Zeytinyağında KDV kalkıyor! Hükümetten karar çıktı

Fiyatı yüksek seyreden zeytinyağı hakkında yeni karar çıktı.

Bütçe Bakanlığı, İspanya'da zeytinyağı fiyatlarının aşırı kuraklık nedeniyle yükselmesi üzerine, bu üründeki KDV'yi kaldırmaya karar verdiğini duyurdu.

Pedro Sanchez hükümetinin aldığı kararla, zeytinyağı artık "temel ihtiyaçlar grubuna kalıcı olarak" dahil edilerek, Temmuz ayından itibaren KDV oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.

Hükümet sözcüsü Pilar Alegría, bu kararın "tüm İspanyollar için harika bir haber" olduğunu belirtti. Alegría, zeytinyağındaki KDV'nin kaldırılmasının, İspanya'da önemli bir ürün olan zeytin sektörünü destekleyeceğini ve tüketimini teşvik edeceğini vurguladı.

Bütçe Bakanlığı'na göre, gelecek hafta Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak bu önlem, zeytinyağının "süper indirimli" KDV oranından kalıcı olarak yararlanmasını sağlayacak.

İspanya'da ekmek, meyve ve sebze gibi diğer temel ihtiyaç maddeleri genellikle yüzde 4 KDV ile vergilendirilirken, yüksek enflasyon dönemlerinde bu oran yüzde 0'a indirilebilmektedir.

2023 yılında zeytinyağı için uygulanan KDV oranını yüzde 10'dan yüzde 5'e düşüren hükümet önlemi, zeytinyağı fiyatlarının yükselmesini durduramamıştı. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ne göre, dünya zeytinyağının yaklaşık yüzde 50'sini tedarik eden İspanya, yılda kişi başına 14 litreyle bu ürünün lider tüketicisi konumunda bulunuyor.

Son yıllarda özellikle Endülüs'te yaşanan aşırı sıcak dalgaları ve yağış eksikliği nedeniyle İspanya'da zeytinyağı üretimi düşmüş, bu durum da fiyatların yükselmesine yol açmıştı. Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2022-2023 sezonunda üretim, bir önceki sezona göre neredeyse yarı yarıya düşmüşken, önümüzdeki yıllarda toparlanması bekleniyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.