1 ayda 2'e katlanacak. Piyasaların gözü o tarihte

1 ayda 2'e katlanacak. Piyasaların gözü o tarihte

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı, Haziran ayında açıklanan enflasyon rakamlarına göre belirlenmişti.

Haziran ayında TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 1,64 olarak gerçekleşti.

Ancak Temmuz ayında enflasyonun hızlanarak yüzde 3,3 seviyesine çıkması öngörülüyor. Temmuz ayı enflasyon verileri, 5 Temmuz'da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak.

1x-1-kopya.jpgHaziran ayı enflasyonu sonrası, emekli maaşlarına yapılan zam yüzde 24,73 olarak belirlenmişti. Memur ve memur emeklilerine yapılan zam ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme düzenlemeleri ile birlikte yüzde 19,31 oldu. Emekliler için tek düzenleme, en düşük emekli aylığını kapsadı.

Temmuz ayı için enflasyon beklentileri de ortaya çıktı.

1200x800.jpgBloomberg HT tarafından yapılan anket, Temmuz ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 3,3 olarak gerçekleşmesini öngörüyor. Ankette yer alan 22 kurumun medyan tahmini, yıllık enflasyonun yüzde 62 civarında olacağı yönünde.

Anketteki en düşük aylık enflasyon beklentisi yüzde 2,5 olurken, en yüksek tahmin yüzde 4 olarak kaydedildi. Yıllık enflasyon için en yüksek tahmin yüzde 68,9, en düşük tahmin ise yüzde 60,6 olarak belirlendi.

2023-emekli-promosyon-kampanyalari-navo.jpgAnket sonuçlarına göre, 2024 yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki anket dönemine göre 1 puan düşüşle yüzde 42 olarak belirlendi. Bu tahmin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu tahmin aralığı olan yüzde 34-42'nin üst bandına yakın.

Ekonomistlerin 2024 yıl sonu için en yüksek enflasyon tahmini yüzde 46, en düşük tahmini ise yüzde 39 seviyesinde bulunuyor.

Enflasyon farkını hesaplamak için, mevcut rakamların üzerine yüzde 6,49 daha eklenmesi gerektiği belirtiliyor.

pajohp-x-kopya.jpgHaziran ayında enflasyon, aylık bazda yüzde 1,64, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,38 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 71,6, üretici fiyatlarında ise yüzde 50,09 olarak gerçekleşti.

Temmuz ayı enflasyon verileri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü saat 10.00'da açıklanacak.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.