Ticaret Bakanlığı 1 Ocak 2024 ile birlikte ticaret hayatında yürürlüğe girecek yeni düzenlemeler hakkında uyarı açıklaması yaparak hatırlatmada bulundu. Hatırlatmada yürürlükte kalma süreci uzatılan uygulamaların da altı çizildi.
Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ile fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için tüketiciyi koruyan üretici-tedarikçi ve perakende işletmeler arasındaki ticari faaliyetleri düzenleyen etiket uygulamasının 1 Ocak'ta başlayacağını hatırlattı. 1 Ocak etiket düzenlemesi gibi birçok uygulamanın başlayacağı tarih olacak. Bazı uygulamalar ise aynı şekilde devam edecek.
ETİKET SİSTEMİ DEVREYE GİRECEK
Fiyat Etiketi Yönetmeliği 1 Ocak 2024 ile birlikte tarife ve fiyat listeleri ilişkin listeler lokanta, restoran, kafe ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne konulacak. Vatandaşlar içeri girmeden fiyatlar hakkında bilgi sahibi olacak. Fiyat listeleri ayrıca anlaşılır şekilde masa üzerlerine de yerleştirilerek keyfi fiyat artışlarının önüne geçilecek, tüketici mağduriyetleri engellenecek.
BOZULAN ÜRÜNLERDE ÖDEME SÜRESİ 45 GÜN
2024 yılında perakende ticaret alanında da değişiklikler olacak.
Üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen tarım ve gıda maddelerinde ödeme süresi 45 gün olarak belirlendi. Bu süre, alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması halinde 30 gün olacak. Üretim tarihinden sonraki 30 gün içinde bozulmayan tarım ve gıda ürünlerinin tedarikinde ise ödeme süresi alacaklının ölçeğinin, borçlunun ölçeğinden küçük olması durumunda 60 gün olacak.
GIDA ZİNCİRLERİNE YENİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Diğer yandan Bakanlık işletme konusu hızlı tüketim mallarının satışı olan ve şube sayısı 200'den fazla zincir mağazalarında, 250 metrekareden fazla satış alanına sahip şubelerinde uygulanmak üzere, tıbbi beslenme tedavisi gerektiren hastalıklara yönelik gıda ürünü satış yükümlülüğü getirme konusunda yetkili olacak.
İKİNCİ EL MOTOR SATIŞLARINDA YENİ UYGULAMA
Aldatıcı ve sahte ilanların engellenmesi amacıyla araç ve konut sektöründe ilan platformlarına, ilan verenlerin sahte kimlik ve iletişim bilgilerini doğrulama yetkisi verildi. İlan platformları kişilerin ilan verme yetkisi olup olmadığını da denetleyebilecek.
Hükmü çiğneyen ilan sitelerini ise ilan başına 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası kesilecek.
İkinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından önerilen satış fiyatının üzerinde satılması ise yasak olacak. Bu yasak 1 Temmuz'a kadar uygulanacak.
Kamu oyunda "6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi" olarak bilinen ikinci el taşıtlar için getirilen pazarlama ve satış kısıtlaması, yetkili satıcılar ve kişisel satıcılar için de aynı tarihe kadar uzatıldı.
Otomobil ve arazi taşıtları için uygulanan kısıtlamaya son olarak motosiklet satışları da eklendi.
ANONİM VE LİMİTET ŞİRKETLERİN SEMAYE TUTARLARI ARTIRILDI
Pazaryeri satıcılarına kendilerine ait bilgileri istedikleri zaman diğer elektronik ticaret pazar yerlerine taşıyabilme hakkı verildi.
Çok büyük ölçekli e-ticaret pazaryerlerinin piyasa güçlerini kötüye kullanmasını önlemek da bu yerlere bankacılık ve ödeme hizmetlerine ilişkin sınırlamalar yapıldı. Pazaryerlerinin kendi sitesinde yapılan satışlar ile kendisinin elektronik ortamında yaptığı satışlar dışında kargoculuk faaliyetlerinde kısıtlamaya gidildi.
ŞİRKETLERİN SERMAYE TUTARLARI ARTIRILDI
Anonim ve limitet şirketlerindeki en az sermaye tutarları da artırıldı. Yeni tutarlar anonim şirketlerde 50 bin liradan 250 bin liraya, limitet şirketlerde 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi, en az 500 bin lira olarak duyuruldu.