1 Temmuz'da başladı. Bunu yaptırmayan yandı. Cezası çok ağır

1 Temmuz'da başladı. Bunu yaptırmayan yandı. Cezası çok ağır

E-fatura ve e-defter uygulamasına geçiş zorunluluğu bugün itibariyle başladı.

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkan Yardımcısı Adnan Uslular, 01 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla e-fatura ve e-defter uygulamalarına geçiş zorunluluğunun başladığını belirterek, “Cezai işlemlerin önüne geçmek için hazırlıkların zamanında yapılması gerekiyor” dedi.

e-fatura-uygulamasinda-yeni-duzenleme-1-temmuzda-basliyor-768x461.webpUslular, geçiş yapacakların belirli sektörlerde faaliyet göstermesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Geçiş yapması gerekenler arasında e-ticaret yapanlar, gayrimenkul inşa veya alım-satımı, motorlu taşıt ticareti gibi belirli sektörlerde faaliyet gösteren mükellefler bulunuyor. Belirlenen ciro eşiklerini aşan bu işletmeler, e-fatura sistemine kayıt yaptırmak zorunda.

on-muhasebe-programi-nedir.jpg

Bu gereklilik, hem mali şeffaflığı artırmak hem de vergi denetimlerini kolaylaştırmak amacıyla getirildi. Geçiş yapmayan mükellefler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından özel usulsüzlük cezalarıyla karşılaşabilir. Vergi mükellefleri geçiş sürecine dikkat etmeli ve gerekli belgeleri zamanında tamamlamalı.”

e-fatura-nasil-iptal-edilir-1-jpg.webpNACE kodlarının doğruluğunun da önemli olduğunu vurgulayan Uslular, “NACE kodları, mükelleflerin faaliyet alanlarını belirleyen ve vergi dairelerinin analizlerinde kullanılan önemli bir veri kaynağıdır. Yanlış veya güncel olmayan NACE kodları, gereksiz cezai işlemlere neden olabilir. Bu nedenle, mükelleflerin sicil bilgilerini kontrol etmeleri ve gerekirse düzeltmeleri öneriliyor” dedi.

Uslular ayrıca, 2023 yılı cirosunun 3 milyon TL’yi aşan mükelleflerin 1 Temmuz 2024’e kadar e-fatura sistemine kayıt yaptırmaları gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, bu mükellefler için e-defter uygulamasına zorunlu geçiş tarihinin 1 Ocak 2025 olarak belirlendiğini ifade etti.

w23wng4ykkfjo2ny-1617793522-606d91f2b8bc2.jpgGeçiş öncesi aylara ilişkin defterlerin ise kağıt ortamda tutulmaya devam edilmesi gerektiğini belirten Uslular, e-ticaret satışları olmayan veya belirli ciro eşiğini aşmayan mükelleflerin durumlarını belgeleyerek cezai işlemlerden muaf olabileceklerini söyledi.

Uslular, vergi idaresi sistemlerinde yer alan bilgilerde mükellefin internet sitelerinde mal veya hizmet satışı yapıp yapmadığını ve bu satışların cirosunu dikkatle izlemeleri gerektiğini vurguladı.

Cezai işlemlerin önüne geçmek için gereken hazırlıkların zamanında yapılmasının önemine değinen Uslular, “Zorunlulukları yerine getirmeyen mükellefler için vergi daireleri çeşitli cezai işlemler uygulamaktadır. Bu durumun önüne geçmek adına gerekli hazırlıkların zamanında yapılmasının önem taşıdığını unutmamak gerekiyor” dedi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.