12 ay boyunca ücretsiz oldu. Tek kuruş dahi ödenmeyecek

12 ay boyunca ücretsiz oldu. Tek kuruş dahi ödenmeyecek

Ticaret Bakanlığı'ndan internet alışverişlerine yönelik önemli bir açıklama geldi.

Bakanlık, e-ticaret alanında tüketicilerin iade maliyetlerini üstlenmesiyle ilgili planlanan düzenlemenin bir yıl süreyle ertelendiğini duyurdu. Bu kapsamda, 1 Ocak 2026 tarihine kadar tüketiciler herhangi bir ek mali yükümlülüğe tabi tutulmadan alışverişlerinde iade işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

i-88.webp

İADE MALİYETLERİ VE ERTELEME KARARI

Ticaret Bakanlığı, e-ticaretin hızlı yayılımı ve bu genişlemenin getirdiği belirsizliklerin tüketici koruma açısından önemli olduğunu belirtti. Bakanlık, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, iade maliyetlerinin tüketicilere yansıtılmasına ilişkin hükümlerin, tüketici ve üretici arasındaki dengenin korunması adına geçici olarak ertelendiğini vurguladı. Bu düzenlemenin, hem tüketiciler hem de üreticiler açısından avantajlar sağlayarak, ekonomik istikrarı destekleyeceği ifade edildi.

compatible-thinkstockphotos-973310748.jpgYeni düzenlemeler kapsamında, tüketicilerin cayma hakkını kullanma süreci ve iade masraflarına ilişkin ek yükümlülüklerin uygulanması, 1 Ocak 2026 tarihine kadar ertelendi. Bu süre zarfında tüketiciler, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve sözleşme cezası ödemeksizin cayma hakkını kullanmaya devam edebilecek. Ayrıca, geri ödeme işlemleri sırasında tüketicilere herhangi bir ek mali yük getirilmeden iade yapılabilecek.

9fe63477484fcc3012bdfaf8dd9eed38.jpgBakanlık, bu ertelemenin iç pazardaki dengesizlikleri ve haksız rekabeti önlemek amacıyla alındığını belirtti. İç pazardaki tüketici ve üreticilerin korunması için yürütülen çalışmaların devam edeceği ve bu süreçte destekleyici tedbirlerin alınacağı ifade edildi. Ticaret Bakanlığı, e-ticaret alanındaki zorlukları aşmak ve iç pazarın sağlıklı işleyişini sürdürmek adına izleme ve koruma çabalarına devam edeceğini duyurdu. Bakanlık, tüketici haklarını korurken, yerli üreticilerin pazarlarını güçlendirmelerine yardımcı olmayı sürdüreceklerini de vurguladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.