Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen finansman modeli kapsamında, 300 bin liraya kadar yüzde 100 faiz indirimli kredinin yüzde 70'i aynı, yüzde 30'u nakit olarak kullanılabilecek.
Bakanlık tarafından yayımlanan ''Tarımsal Üretime Dair Faiz/ Kar Payı Destekli Yatırım ve İşletme Kredisi/ Finansman Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, temel bitkisel ve hayvansal üretim konularında 300 bin liraya kadar olan kredinin yüzde 70'i tarımsal girdiler için aynı olarak kullanılabilecek.
Üreticilerin, üretim planlaması doğrultusunda yüzde 20 ilave faiz/kar payı indiriminden yararlanabilecekleri belirtildi. Ayrıca, hastalıktan ari işletmeler ile sağlık sertifikasına sahip hayvancılık işletmelerine de önemli ölçüde faiz/kar payı indirimi sağlanacak.
Yeni seralar, kapalı bitkisel üretim üniteleri, mantar üretim tesisleri ve meyve bahçeleri için kredi kullanımı, Bakanlık birimleri tarafından onaylanan uygunluk belgeleriyle gerçekleştirilecek. Ayrıca, Araştırma ve Geliştirme Destek Programı kapsamında faaliyet gösteren firmalar ve girişimciler de yatırım ve işletme kredilerinden yararlanabilecek.
Tarımsal AR-GE alanında yapılan yatırımlar da desteklenerek, biyo-tarım yatırımları için kredi/finansman imkanları sağlanacak. Ancak, yeni yatırımlar için kredi/ finansman alınabilmesi için gerekli izinlerin alınmış olması gerekiyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yapış olduğu açıklamada, üreticilere verilen desteklerin tarımsal üretimi sürdürebilirliği ve gıda arz güvenliği açısından önemine vurgu yaparak, çiftçilerin ve üreticilerin yanlarında olmaya devam edeceklerini belirtti. Yumaklı, bu desteklerin üreticiler tarafından ciddi anlamda hissedilebilir olmasının önemine dikkat çekti ve yeni finansman modelinin hayırlı olmasını temenni etti.
Tarımın planlı bir şekilde desteklenmesinin, gıda arz güvenliği ve kalite üretim için hayati önem taşıdığını belirten Yumaklı, tarımsal desteklerin etkinliğinin artırılması ve üretimin daha verimli bir hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bu çalışmaların sonucunda, hem iç piyasada üretimde artışlar yaşanması hem de tarımsal ihracatın artması bekleniyor.