Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in yüzeyinde meydana gelen güçlü jeomanyetik fırtınaları saptadı. Bu fırtınaların, "Bölge 3664" adı verilen geniş ve kompleks bir güneş lekesi grubundan kaynaklandığı anlaşıldı. NOAA'nın bildirdiğine göre, Dünya'ya doğru ilerleyen bu fırtınalar elektrik şebekelerinde geniş çaplı voltaj kontrol problemlerine yol açabilir ve yörüngedeki uyduların sürtünme, takip ve yönlendirme mekanizmalarında aksaklıklar meydana getirebilir.
Jeomanyetik fırtınadan kaynaklı uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında aksamalar oluşabileceği, saatler sürecek kesintiler yaşanabileceği veya benzer bazı aletlerin hiç çalışmayabileceği kaydedildi. NASA ise Güneş'te gerçekleşen bu büyük patlamanın görüntülerini paylaştı.
10 MAYIS'TA DA GÜNEŞ PATLAMASI MEYDANA GELDİ
10 Mayıs'ta Güneş'te kaydedilen güçlü bir patlama, NASA tarafından gözlemlendi ve bu olayın etkileyici görüntüleri kamuoyu ile paylaşıldı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin açıklamalarına göre, bu patlama sonucunda 2005 yılından beri görülmemiş bir "Jeomanyetik Fırtına" oluşma ihtimali bulunuyor.
Bilim insanları, bu tür fırtınaların nadiren meydana geldiğini ve ABD'nin Alabama ile Kuzey California bölgelerinde kutup ışıklarının gözlemlenebileceğini ifade ettiler. 2005 yılında yaşanan benzer bir olayı hatırlatan uzmanlar, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmesi sonucu Kuzey Işıkları'nın (Aurora Borealis) oluştuğunu belirttiler. Bu büyüleyici doğa olayı, Türkiye dahil olmak üzere dünyanın pek çok yerinden gözlemlenebilir.