Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyetin 100. Yılına özel olarak 5 TL değerinde madeni para bastı. Söz konusu paraları 29 Ekim’den sonra tedavüle sokmuştu.
5 TL’lik madeni para 100 milyon adet ve bir defaya mahsus olarak basıldı. 5 TL değerindeki madeni paralara ilişkin karar ise dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Konuya ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliğ yayımlandı. Söz konusu tebliğde, 28/5/1970 tarihli ve 1264 sayılı Madeni Ufaklık ve Hatıra Para Bastırılması Hakkında Kanunun uyarınca, bakanlığa bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce özellikleri ayarlana 5 lira değerindeki madeni paraların basımının gerçekleştiği Resmi Gazete yayımlandı.
Ekonomistler enflasyon nedeniyle küçük paraların değerinin azaldığını ve işlevlerini yitirdiğini yinelemeye devam ediyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu’da 5 TL madeni para kararının ardından dikkatleri o kağıt paraların üzerine çekti.
“10 VE 20 TL’DE MADENİ PARA OLMALI”
Sosyal medya hesabı X hesabından konuya ilişkin açıklama yapan Tunç Şatıroğlu, 2022 yılında attıı bir tweeti hatırlatarak madeni para kararını değerlendi. “Zamanında ben dahil çok söyleyen oldu” diyen Şatıroğlu, “5 TL madeni para çıkartılmasının doğru bir adım olduğunu ancak yetersiz kaldığımı söyledi. Tunç Şatıroğlu, 10 TL ve 20 TL’nin de madeni para olması gerektiğini söyledi.
Şatıroğlu’nun alıntıladığı ve 2022 yılında attığı tweet ise şöyle: “Darphane 1TL'nin maliyeti 3TL değil demiş ama maliyetin ne olduğunu da açıklayamamış. Kabul edin artık enflasyon uçtu, 5, 10 ve 25 kuruşlar tedavülden kalkmalı, 5,10 ve 20 TL'lik banknotlar madeni para olmalı, 500, 1000 ve 2000TL'lik banknotlar basılmalı”