Son dönemde teknolojinin de gelişmesiyle birçok meslek ortadan kalkarken gençlerin ilgisi de teknolojik yeniliklere kaymaya başladı.
İş arayan gençler, daha fazla istihdam olacağı düşüncesiyle teknolojinin getirdiği yeniliklere yönelmeye başlayarak bazı sektörleri tercih etmeyi bıraktı. Ancak bu durum sektörel istihdam krizini de beraberinde getirmeye başladı.
Henüz ortadan kalkmayan, günümüzde de aktif şekilde işleyen bazı sektörler ve meslek grupları eleman bulamaz hale geldi. İŞKUR, konuyla ilgili verileri açıkladı ve en çok eleman aranan sektörleri ortaya koydu.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre geçtiğimiz ay toplam eleman açığı 230 bin kişiye erişti. İŞKUR’un nisan ayı verilerine göre özel sektör ağırlıklı olmak üzere toplam 230 bin eleman ihtiyacının yalnızca 100 bini doldu. Bazı sektörlerde ve meslek gruplarında boşluk kaldı.
Sanayi sektöründe yaşanan eleman açışı başka sektörlerde de görülmeye başladı. En çok eleman açığı bulunan sektörler arasında tekstil yani konfeksiyon, imalat, inşaat, özel güvenlik, hizmet sektörü bulunuyor.
Ülkemizde en çok eleman aranan mesleklerin başında yoğun emek gerektiren imalat sektöründe yer alan meslekler geliyor. Açıklanan verilere göre imalat sanayisinde eleman açığı yılın başından bu tarihe kadar 341 binden fazla olarak açıklandı.
En çok eleman açığı bulunan mesleklerin başını özel güvenlik görevlisi çekti. 2024 yılının nisan ayında özel güvenlik görevlisi arayan işveren aradığını bulamadı.
Özel güvenlik açığını takip eden ikinci eleman eksikliğini çeken meslek grubu turizm otelcilik oldu. Otellerde hizmet veren bu sektör, yaz tatilinin yaklaşmasıyla büyük bir açığa sahip oldu.
Turizm otelcilik sektöründe eleman arayan işverenlerin İŞKUR verilerine göre 22 bin eleman aradıkları ortaya çıktı.
Hizmet sektöründe yaşanan eleman açığındaki büyümeyi satış elemanları ve konfeksiyon işçileri izledi. Satış elemanı olarak çalışacak eleman arayan sektörler aradıkları 20 bin 956 kişiyi bulamadı. Konfeksiyon atölyesinde çalışacak eleman arayışı ise 16 binden fazla olurken, yeme-içme sektöründe garson arayışı 20 bini buldu. Üstelik garson olarak çalışacak elemanlar tecrübe sahibiyse maaşları 30 bin ile 50 bin arasında değişiyor.